Wykonanie
Kolejne pyszne
pieczywo. Tym razem
chleb pszenno-
razowy z
miodem. Bardzo lubię ten rodzaj
chleba, ma wspaniały smak. A jak pachnie w całym domu podczas pieczenia a jak stygnie to wszyscy chodzą koło niego i nie mogą się doczekać kiedy będzie można już ukroić kawałeczek i zjeść z
masłem i polać
miodem. Pyszności.Do przygotowania
chleba użyłam
miodu lipowego od
Miody Polskie o wspaniałym smaku i aromacie,
miód lipowy jest świetny na przeziębienia, bolące gardło i spadek odporności. W połączeniu z
sokiem malinowym lub
sokiem z kwiatu czarnego bzu
miód lipowy pomoże nam zwalczyć choroby. Pamiętajmy jednak, że
miodu nie wolno mieszać z gorącą
wodą, ponieważ wtedy
traci wiele swoich cennych właściwości,
wodą powinna być ciepła, ale nie gorąca.
Miód możemy dodać oprócz
herbaty czy
chleba także do
musli, owsianki, czy na kanapki. Ale wracając do
chleba. Upieczcie taki bochen, zobaczycie jaki jest pyszny.Zapraszam na kromkę :-)Składniki:Zaczyn- 500 g
mąki pszennej typ 750- 500 g
wody o temperaturze 27 stopni- 0,4 g
suszonych drożdży (1/8 łyżeczki)Ciasto- 500 g
mąki żytniej-razowej typ 2000- 250 g
wody o temperaturze 41 stopni- 21 g
soli- 3 g
suszonych drożdży - 3/4 łyżeczki- zaczyn cały- 2 łyżki
miodu lipowego
Miody PolskieWykonanie:W dużym pojemniku mieszamy wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 12-14 godzin. Ja przygotowałam zaczyn wieczorem.Do dużej miski wsypujemy
mąkę, sypiemy na wierzch
drożdże i
sól,
miód, do pojemnika z zaczynem nalewamy
wodę po brzegach ścianki, ułatwi nam to przelanie zaczynu do
mąki, przelewamy do
mąki i mieszamy. Możemy sobie zwilżyć
wodą dłoń, aby łatwiej było wyrabiać cisto, które jest dość klejące. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny. Ciasto wymaga trzykrotnego składania, w ciągu pierwszej godziny ciasto ponownie wyrabiamy, dwa lub trzy
razy.Następnie wyciągamy część ciasta - połowę na blat oprószony porządnie
mąką, nasze dłonie też oprószmy i formujemy bochenek składając kilka
razy ciasto jak kopertę podsypując lekko
mąką. Tak samo postepujemy z drugą częścią ciasta. Przekładamy ciasta do osobnych misek wysypanych
mąką i zostawiamy jeszcze pod przykryciem na godzinę.Z 15 minut przed końcem wyrastania wkładamy naczynie żaroodporne lub specjalny garnek do piekarnika i nagrzewamy do 245 stopni. Następnie ostrożnie wykładamy naczynie, zdejmujemy pokrywę i wysypujemy nacznie
mąką, wkładamy jeden bochenek a drugi chowamy w misce do lodówki. Pieczemy
chleb pod przykryciem przez 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 20-30 minut aż
chleb się porządnie zarumieni. Po upieczeniu wykładamy bochenek do wystudzenia a wkładamy ten drugi z lodówki i postępujemy tak samo.
Chleb jest naprawdę pyszny, chrupiąca skórka a w środku miękki.Smacznego :-)