Wykonanie
Składniki na 1 podłużny bochenek:70 g nasion konopi, zmielonych w młynku do
kawy2 łyżki nasion ostropestu, zmielonego w młynku do
kawy50 g
żurawiny, posiekanej (można pominąć)30 g nasion lnu15 g
soli400 ml letniej
wody8 g
suszonych drożdży lub 20 świeżych (wtedy zrobić zaczyn)200 g
mąki pszennej typ 650300 g
mąki graham pszenny typ 1850Do dzieży miksera wsypać obydwie
mąki i wymieszać z
drożdżami,
solą, ostropestem, nasionami i lnem. Wlać
wodę, dodać
żurawinę i wyrobić ciasto o dość kleistej strukturze. Przełożyć do wysmarowanej
oliwą miski, przykryć i poczekać, aż podwoi objętość. Rozłożyć papier do pieczenia i posypać
mąką. Przełożyć masę
chlebową i uformować podłużny bochenek. Posypać
mąką i przykryć lnianą ściereczką. W tym czasie rozgrzać piekarnik, z garnkiem żeliwnym, do 240 stopni. Przełożyć wyrośnięty
chleb, zrobić skośne nacięcia i piec 40 minut (po pierwszych 20 minutach obniżyć temperaturę do 200 stopni). Wyjąć
chleb z garnka i studzic na kratce.