Wykonanie
Nareszcie nabyłam melasę trzcinową i zachwycona jej smakiem dodaję ją do wszystkiego. Teraz padło na
chleb. Nie chcąc ryzykować, nie dałam jej dużo, ale teraz myślę, że spokojnie można dać jej więcej, wzbogacając smak i aromat wypieku.
Składniki:200 g zakwasu żytniego (lub zaczynu przygotowanego 12-14 h wcześniej*)300 g
wody350 g
mąki pszennej typ 1850100 g
mąki żytniej typ 72050 g
mąki żytniej typ 200010 g
soli (1,5 łyżeczki)2-3 łyżki melasyPrzygotowanie:Do zakwasu dodawać kolejno
wodę,
mąkę, melasę i
sól, dokładnie wyrobić (ręcznie: ok. 10 min - ciasto powinno być gładkie, ale dość luźne i lekko rozmazywać się na dnie miski.) Pozostawić do wyrośnięcia przykryte w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny. Po wyrośnięciu wyłożyć na blat posypany lekko
mąką, ponownie krótko wyrobić i uformować bochenek, ułożyć łączeniem ciasta do góry w koszyku wyłożonym ściereczką i wysypanym dobrze
mąką. Pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej (powinien podwoić swoja objętość) na 2-4 godziny.Nagrzać piekarnik do temperatury 230° C. Bochenek przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, delikatnie spryskać
woda, naciąć i wkładać do naparowanego piekarnika, piec ok. 30 do 45 minut do zbrązowienia skórki. Wystudzić na kratce.*Na zaczyn potrzebujemy:50 g zakwasu żytniego75 g
wody75 g
mąki żytniej typ 2000
Nie
mogę powiedzieć, że
chleb świetnie trzyma kształt, bo się dość spłaszcza. Jak komuś bardzo to przeszkadza, wystarczy piec go w formie wysmarowanej
olejem czy
oliwą i wysypanej
otrębami bądź wyłożonej papierem do pieczenia.Dzięki melasie
chleb nabiera rustykalnego wyglądu. Jest nieco wyczuwalna w smaku.Smacznego!
Panissimo / Bread & Companatico