Wykonanie
Wiem, że nie każdy lubi taki
chleb. Jest ciężki, wilgotny i wystarczy mi jedna kromka na śniadanie. Ja takie
pieczywo lubię bo dmuchane
bułki czy
chleb jak wata całkowicie mi nie podchodzą. A od kiedy wyhodowałam sobie zakwas wypiekam własne
pieczywo i jeszcze nigdy nie byłam niezadowolona.
Chleb z dzisiejszego przepisu bardzo długo pozostaje świeży.
ŹródłoSkładniki na zaczyn:2 łyżki zakwasu żytniego120 g
mąki żytniej typ 200050 g
mąki żytniej typ 7203/4 szklanki
wodyWymieszać wszystkie składniki i odstawić w przykrytej folia misce, w temperaturze pokojowej na 12 godzin.Składniki na ciasto właściwe:180 g
mąki żytniej typ 2000100 g
mąki żytniej typ 720100 g
mąki pszennej typ 650350 g
wody2 łyżki melasy1/2 łyżki
kminku3/4 płaskiej łyżki
soli1/3 szklanki pestek dyni uprażonych na suchej patelniRano do zaczynu dodać resztę składników i wyrobić krótko do połączenia składników. Przykryć miskę i odstawić na 1,5 godziny aż ciasto "ruszy". Nie musi podwajać objętości, wystarczy jak zacznie lekko rosnąć. Foremkę natłuścić, wysypać np.
pestkami dyni lub
otrębami i przełożyć do niej ciasto
chlebowe. Wyrównać mokra dłonią i posmarować wierzch
olejem słonecznikowym. Przykryć foremkę folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia, aż wypełni foremkę. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić
chleb. Po 15 min zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze ok. 40-45 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić
chleb w piecu jeszcze 10 minut. Wyjąć na kratkę i wystudzić.Smacznego:)