ßßß Cookit - przepis na Żytni chleb razowy z dynią

Żytni chleb razowy z dynią

nazwa

Wykonanie

Wiem, że nie każdy lubi taki chleb. Jest ciężki, wilgotny i wystarczy mi jedna kromka na śniadanie. Ja takie pieczywo lubię bo dmuchane bułki czy chleb jak wata całkowicie mi nie podchodzą. A od kiedy wyhodowałam sobie zakwas wypiekam własne pieczywo i jeszcze nigdy nie byłam niezadowolona. Chleb z dzisiejszego przepisu bardzo długo pozostaje świeży.
Źródło
Składniki na zaczyn:
2 łyżki zakwasu żytniego
120 g mąki żytniej typ 2000
50 g mąki żytniej typ 720
3/4 szklanki wody
Wymieszać wszystkie składniki i odstawić w przykrytej folia misce, w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
Składniki na ciasto właściwe:
180 g mąki żytniej typ 2000
100 g mąki żytniej typ 720
100 g mąki pszennej typ 650
350 g wody
2 łyżki melasy
1/2 łyżki kminku
3/4 płaskiej łyżki soli
1/3 szklanki pestek dyni uprażonych na suchej patelni
Rano do zaczynu dodać resztę składników i wyrobić krótko do połączenia składników. Przykryć miskę i odstawić na 1,5 godziny aż ciasto "ruszy". Nie musi podwajać objętości, wystarczy jak zacznie lekko rosnąć. Foremkę natłuścić, wysypać np. pestkami dyni lub otrębami i przełożyć do niej ciasto chlebowe. Wyrównać mokra dłonią i posmarować wierzch olejem słonecznikowym. Przykryć foremkę folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia, aż wypełni foremkę. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić chleb. Po 15 min zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze ok. 40-45 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić chleb w piecu jeszcze 10 minut. Wyjąć na kratkę i wystudzić.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/07/Zytni-chleb-razowy-z-dynia.html