Wykonanie
Chleby na zakwasie piekę od niedawna, bo nastawienie zakwasu wydawało mi się czarną
magią, do czasu gdy na necie znalazłam wspaniały przepis na dobry zakwas, od tamtej
pory przepadłam,
chleby na drożdżach mogą dla mnie nie istnieć. Przepis tak że prosty uda się każdemu!
Składniki:55 dag
mąki pszennej typ 70022 dag czynnego zakwasu2 łyżki
mąki graham 18502 łyżki
mąki orkiszowej1 płaska łyżka
miodu sztucznego1 łyżeczka
soli1,5 szklanki ciepłej
wody2 łyżeczki ziaren
kminkuSposób przygotowania:
Mąkę pszenną mieszamy z orkiszową i graham, dodajemy
sól mieszamy, wlewamy ciepłą
wodę oraz czynny zakwas, dodajemy ziarna
kminku-kto nie lubi tego zapachu może go pominąć.Dodajemy łyżkę
miodu i zagniatamy ręką sprężyste ciasto.Zostawiamy w misce przykrywamy ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce na 2 godziny, po tym czasie zagnieść od nowa i zostawić na godzinę.
Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do formy keksowej o wym 23/11 cm natłuszczonej wcześniej i wysypanej
otrębami pszennymi.Formujemy, robimy nacięcia, zostawiamy do wyrośnięcia .Nagrzewamy do 210*c piekarnik na półkę niżej stawiamy naczynie żaroodporne z
wodą .
Wstawiamy wyrośnięty
chleb pieczemy 10 minut po czym temp zmniejszamy do 200*ci pieczemy jeszcze 25 minut. Studzimy na kratce.Smacznego!