ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-razowy z miodem

Chleb pszenno-razowy z miodem

nazwa

Wykonanie

Kolejne pyszne pieczywo. Tym razem chleb pszenno-razowy z miodem. Bardzo lubię ten rodzaj chleba, ma wspaniały smak. A jak pachnie w całym domu podczas pieczenia a jak stygnie to wszyscy chodzą koło niego i nie mogą się doczekać kiedy będzie można już ukroić kawałeczek i zjeść z masłem i polać miodem. Pyszności.
Do przygotowania chleba użyłam miodu lipowego od Miody Polskie o wspaniałym smaku i aromacie, miód lipowy jest świetny na przeziębienia, bolące gardło i spadek odporności. W połączeniu z sokiem malinowym lub sokiem z kwiatu czarnego bzu miód lipowy pomoże nam zwalczyć choroby. Pamiętajmy jednak, że miodu nie wolno mieszać z gorącą wodą, ponieważ wtedy traci wiele swoich cennych właściwości, wodą powinna być ciepła, ale nie gorąca. Miód możemy dodać oprócz herbaty czy chleba także do musli, owsianki, czy na kanapki. Ale wracając do chleba. Upieczcie taki bochen, zobaczycie jaki jest pyszny.
Zapraszam na kromkę :-)
Składniki:
Zaczyn
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 500 g wody o temperaturze 27 stopni
- 0,4 g suszonych drożdży (1/8 łyżeczki)
Ciasto
- 500 g mąki żytniej-razowej typ 2000
- 250 g wody o temperaturze 41 stopni
- 21 g soli
- 3 g suszonych drożdży - 3/4 łyżeczki
- zaczyn cały
- 2 łyżki miodu lipowego Miody Polskie
Wykonanie:
W dużym pojemniku mieszamy wszystkie składniki na zaczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 12-14 godzin. Ja przygotowałam zaczyn wieczorem.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sypiemy na wierzch drożdże i sól, miód, do pojemnika z zaczynem nalewamy wodę po brzegach ścianki, ułatwi nam to przelanie zaczynu do mąki, przelewamy do mąki i mieszamy. Możemy sobie zwilżyć wodą dłoń, aby łatwiej było wyrabiać cisto, które jest dość klejące. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny. Ciasto wymaga trzykrotnego składania, w ciągu pierwszej godziny ciasto ponownie wyrabiamy, dwa lub trzy razy.
Następnie wyciągamy część ciasta - połowę na blat oprószony porządnie mąką, nasze dłonie też oprószmy i formujemy bochenek składając kilka razy ciasto jak kopertę podsypując lekko mąką. Tak samo postepujemy z drugą częścią ciasta. Przekładamy ciasta do osobnych misek wysypanych mąką i zostawiamy jeszcze pod przykryciem na godzinę.
Z 15 minut przed końcem wyrastania wkładamy naczynie żaroodporne lub specjalny garnek do piekarnika i nagrzewamy do 245 stopni. Następnie ostrożnie wykładamy naczynie, zdejmujemy pokrywę i wysypujemy nacznie mąką, wkładamy jeden bochenek a drugi chowamy w misce do lodówki. Pieczemy chleb pod przykryciem przez 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 20-30 minut aż chleb się porządnie zarumieni. Po upieczeniu wykładamy bochenek do wystudzenia a wkładamy ten drugi z lodówki i postępujemy tak samo. Chleb jest naprawdę pyszny, chrupiąca skórka a w środku miękki.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2015/02/chleb-pszenno-razowy-z-miodem.html