Wykonanie
Składniki:Ciasto3 łyżki
oleju Kujawski z
pomidorami,
czosnkiem i
bazylią100 g
margaryna1 szkl
mąki1 szkl
wody4
jajkaFarsz50 ml
oleju Kujawski z
czosnkiem250 g
piersi z kurczaka300g
pieczarek3
cebulki szalotki1
papryka czerwona1 pęczek
natki pietruszki200g
sera mozzarellasólpieprzmix
sałat fit&Easy
WykonanieCiastoZagotować 1 szklankę
wody z 3 łyżkami
oleju Kujawskiego
pomidorami,
czosnkiem i
bazylią i z 100g
margaryną. Dodać 1 szklankę
mąki pszennej. Mieszać aż masa będzie odstawać od łyżki. Odstawić do wystygnięcia. Zimną masę ucierać z
jajkami dodawanymi pojedynczo. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Tortownicę z kominkiem wykładamy papierem do pieczenia następnie wykładamy ciasto. 10 minut pieczemy w 220 zaś kolejne 20 już w 180-200 stopniach, pieczemy do zarumienienia Studzimy. Wieniec kroimy na dwie części w połowie wysokości.Farsz
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy kroimy na kawałki 2 cm na 2 cmPrzygotowanie marynaty.Do miski wlewamy
olej Kujawski z
czosnkiem, dodajemy
sól,
pieprz do smaku. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy
pierś z kurczaka odstawiamy na 2 godziny.
Pieczarki obieramy, myjemy . Wkładamy na patelnię, smażymy do odparowania
wody, dodajemy
olej Kujawski z
czosnkiem i smażymy pod koniec smażenia dodajemy
natkę pietruszki doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Podsmażamy
pierś z kurczaka na
oleju Kujawskim z
czosnkiemPaprykę myjemy kroimy na drobne paseczkiDo podsmażonej piersi dodajemy
pieczarki,pokrojoną
paprykę. smażymy wszystko razem około 5 minut, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia kładziemy dolną część wieńca. Na niej kładziemy farsz, pokrojoną
mozzarella i przykładamy górną częścią ciasta. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, zapiekamy przez 5 minut.Ozdabiamy
miksem sałat skropionym
olejem Kujawskim z
bazylią dla odmiany, żeby nie było, że
czosnek i
czosnek. :)