Wykonanie
Podstawa tarty o
ziołowym aromacie, pachnąca
oregano i
bazylią jednocześnie. Chrupiący spód i wilgotne soczyste nadzienie. Takie połączenie bardzo nam odpowiada;)Składniki:Spód tarty
mąka - 1 szklanka
margaryna - 100 gramów
Jajko - 1 sztuka
oregano suszone - 1 łyżeczka
bazylia suszona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczyptazimna
woda - 3 łyżkiWypełnienie
pieczarki - 300 gramów
cebula - 3 sztuki
pierś z kurczaka(pojedyncza) - 2 sztuki
sól,
pieprz do przyprawienia piersi (1/2
soli i 1/2
pieprzu) - 1 łyżeczka
pomidor - 2 sztuki
Żółty ser starty - 1 łyżka
śmietana - 1 szklanka
Jajko - 1 sztuka
sól,
pieprz do smaku - szczypta
natka pietruszki – ½ pęczka
olej 1 łyżka do
pieczarek i
cebuli, druga do smażenia piersi - 2 łyżkiSmarowanie blachy
margaryna - 1 łyżeczka
bułka tarta - 2 łyżkiWykonanie:W misce
mąkę mieszamy z
oregano i
bazylią. Dodajemy
jajko i połamaną na mniejsze kawałki
margarynę, w trakcie wyrabiania dodajemy 3 łyżki zimnej
wody. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na20- 25 minut do zamrażalnika.Nastawiamy piekarnik na 180*C. Kroimy
pieczarki na plasterki,
cebulę w półplasterki i podsmażamy razem na rozgrzanym tłuszczu, do momentu aż
cebula będzie rumiana -
pieczarki też będą odpowiednie podsmażone;-)Piersi kroimy w kostkę, podsmażamy na drugiej patelni, przyprawiamy. Studzimy
pieczarki i osmażone
pieczarki.Blachę na tartę smarujemy
margaryną i obsypujemy
bułką tarta. Ciasto wyciągamy z zamrażalnika i terazsą2 wersje - można rozwałkować i gotowe przełożyć na blachę lub na niej formować ciasto - ja właśnie tak zrobiłam. Następnie po nakłuwać ciasto wstawić do piekarnika i piec około 20 minut .Ze
śmietany sera i
jajka robimy "sos" którym zalejemy całość.a gotowe ciasto przekładamy rozprowadzając równomiernie
pieczarki, na nich rozprowadzamy usmażonego
kurczaka. Całość polewamy zrobionym " sosem".
Pomidory myjemy, kroimy w plastry układamy na całej powierzchni tarty. Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy 20 minut z trybem - termoobieg.
Natkę pietruszki siekamy i obsypujemy już gotową tartę. Smacznego!