Wykonanie
Propozycja bezmięsna, ale nie bez smaku. Lubię
pieczarki a lekko słodkawa
cebulka idealnie pasuje do tej kompozycji.Do ciasta:- 125g
margaryny- 250g
mąki- 50ml
wody-
jajko- szczypta
soliZagnieć ciasto, umieść je w lodówce na pół godziny, następnie rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia i przenieś na natłuszczoną formę. Dociśnij do brzegów i usuń nadmiar ciasta. Zrób w cieście kilka dziurek widelcem, przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp
grochem lub specjalnymi kamieniami do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach z termoobiegiem. Następnie usuń papier z
grochem i piecz aż ciasto nie będzie miękkie. Wyjmij z piekarnika.
Farsz:- 3 średnie
cebule- paczka
pieczarek- 100g
żółtego sera- łyżki
mąki- pół łyżeczki
soli- dwie szczypty
pieprzu- łyżeczka
papryki- pół łyżeczki
cukru-
olej do smażenia- ząbek
czosnku- 1
jajko- 200g
śmietany 30%Usmaż
cebulę z dodatkiem
cukru i połowy
soli, gdy będzie złotawa dodaj
pieczarki,
paprykę oraz szczyptę
pieprzu . Smaż aż
woda z
pieczarek zupełnie wyparuje, pod koniec dodaj zmiażdżony
czosnek. Zawartość patelni wyłóż na cieście.
Jajka,
śmietanę i
mąkę wymieszaj z resztą
soli i
pieprzu, wylej na farsz. Po wierzchu posyp tartym
serem. Quiche wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut w 200 stopniach z termoobiegiem aż
ser się stopi i przyrumieni a masa jajeczna
zrobi się sztywna. Wyjmij z piekarnika.Najbardziej smakował mi gdy postał kilka godzin, jednak można jeść od razu :)Smacznego!