ßßß
Ciasto ptysiowe:1 szklanka mąki1 szklanka wody125 g margaryny4 jajka LFarsz:800g pieczarek2 duże cebulesól, pieprzolej1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy wodę z margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.2. Przestudzone ciasto miksujemy z jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.3. Na rozgrzan ym oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i starte na tarce pieczarki. Smażymy je do odparowania wody. Doprawiamy do smaku.4. Ptysie przekrawamy na p ół, nakładamy po łyżce farsz u, przykrywamy drugą częścią ciasta. Dowolnie dekorujemy.

