Wykonanie
Ptysie z
pieczarkami nie są szybkie jak większość przygotowywanych przeze mnie imprezowych przekąsek, są jednak na tyle smaczne, że warto się dla nich poświęcić. ;-) Wytrawne ptysie robiłam już w różnych wersjach, klasyczna z
pieczarkami podbiła najwięcej
serc. Polecam!
Ciasto ptysiowe:1 szklanka
mąki1 szklanka
wody125 g
margaryny4
jajka LFarsz:800g
pieczarek2 duże
cebulesól,
pieprzolej1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy
wodę z
margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy
mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.2. Przestudzone ciasto miksujemy z
jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.3. Na rozgrzan ym
oleju podsmażamy pokrojoną drobno
cebulę i starte na tarce
pieczarki. Smażymy je do odparowania
wody. Doprawiamy do smaku.4. Ptysie przekrawamy na p ół, nakładamy po łyżce farsz u, przykrywamy drugą częścią ciasta. Dowolnie dekorujemy.