ßßß Cookit - przepis na Tavuk Cokertme Kebabi, czyli kebab z kurczaka z Bodrum

Tavuk Cokertme Kebabi, czyli kebab z kurczaka z Bodrum

nazwa

Wykonanie

Słowo " kebab " (kebap) oznacza grillowane lub smażone mięso. Istnieje kilkadziesiąt rodzajów tej potrawy, która może być przygotowywana na różne sposoby, z różnych rodzajów mięsa, z dodatkiem warzyw lub bez. Kebaby są popularne w Turcji, Pakistanie, Iranie, Indiach czy krajach Lewantu. Dzisiejsza propozycja to kebab z kurczaka (można wykonać identyczne danie również z wołowiny), wywodzący się z przepięknego, nadmorskiego, portowego miasta Bodrum w Turcji. Składa się z mięsa podanego na frutkach z sosem jogurtowym oraz sosem pomidorowym. Przepis na podstawie NefisYemekTarifleri oraz P&B Backparadies .
1-2 filety z kurczaka
marynata (składniki mieszamy):
4 łyżki oleju
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
chili lub pieprz cayenne, do smaku
sos pomidorowy:
1 puszka krojonych pomidorów
2 łyżeczki koncentratu z papryki (pasty paprykowej)
sól, pieprz i chili do smaku
200g jogurtu typu bałkańskiego lub greckiego
sos jogurtowy (składniki mieszamy):
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 duża ząbki czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę
sól i pieprz do smaku
1-2 cebule - obrane, pokrojone w pióra
ziemniaki na frytki
olej do smażenia
siekana natka pietruszki
1. W rondelku zagotowujemy pomidory z puszki wraz z całą zalewą oraz pastą z papryki. Gotujemy, aż część płynu wyparuje i sos trochę zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym odstawiamy do wystudzenia.
2. Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby uzyskać 4 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Kroimy je w poprzek w cieniutkie paseczki. Marynujemy przez min. 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy frytki.
3. Kurczaka smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, aż mięso przestanie być surowe. Wówczas dodajemy cebulę, mieszamy i smażymy (mieszając od czasu do czasu), aż mięso będzie rumiane.
W międzyczasie mieszamy składniki sosu jogurtowego.
4. Na półmisku lub bezpośrednio na talerzach układamy warstwami: porcję frytek, którą skrapiamy sosem jogurtowym oraz porcję mięsa, którą polewamy sosem pomidorowym. Całość posypujemy natką pietruszki.
Popularnym dodatkiem do dania są grillowane papryczki chili. Można również użyć normalnej papryki. Paprykę można przygotować na patelni grillowej lub na zwykłej patelni, z odrobiną oleju.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/10/Tavuk-Cokertme-Kebabi-czyli-kebab-z-kurczaka-z.html