Wykonanie
Słowo " kebab " (kebap) oznacza grillowane lub smażone
mięso. Istnieje kilkadziesiąt rodzajów tej potrawy, która może być przygotowywana na różne sposoby, z różnych rodzajów
mięsa, z dodatkiem warzyw lub bez. Kebaby są popularne w Turcji, Pakistanie, Iranie, Indiach czy krajach Lewantu. Dzisiejsza propozycja to kebab z
kurczaka (można wykonać identyczne danie również z
wołowiny), wywodzący się z przepięknego, nadmorskiego,
portowego miasta Bodrum w Turcji. Składa się z
mięsa podanego na frutkach z
sosem jogurtowym oraz
sosem pomidorowym. Przepis na podstawie NefisYemekTarifleri oraz P&B Backparadies .
![](/Data/Images/passionfruit.blox.pl\2016_slash_10_slash_Tavuk-Cokertme-Kebabi-czyli-kebab-z-kurczaka-z/l/-697107626.JPG)
1-2
filety z kurczakamarynata (składniki mieszamy):4 łyżki
oleju1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżeczka
tymianku1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)1/2 łyżeczki
rozmarynu1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzuchili lub
pieprz cayenne, do smaku
sos pomidorowy:1 puszka krojonych
pomidorów2 łyżeczki koncentratu z
papryki (pasty paprykowej)
sól,
pieprz i
chili do smaku200g
jogurtu typu bałkańskiego lub greckiego
sos jogurtowy (składniki mieszamy):2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany2 duża ząbki
czosnku - obrane, przeciśnięte przez praskę
sól i
pieprz do smaku1-2
cebule - obrane, pokrojone w
pióraziemniaki na frytki
olej do smażeniasiekana
natka pietruszki1. W rondelku zagotowujemy
pomidory z puszki wraz z całą zalewą oraz pastą z
papryki. Gotujemy, aż część płynu wyparuje i sos trochę zgęstnieje. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, po czym odstawiamy do wystudzenia.2.
Filety z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości" - tak, aby uzyskać 4 kotlety mniej więcej jednakowej wielkości. Kroimy je w poprzek w cieniutkie paseczki. Marynujemy przez min. 15 minut.W międzyczasie przygotowujemy frytki.3.
Kurczaka smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego
oleju, aż
mięso przestanie być surowe. Wówczas dodajemy
cebulę, mieszamy i smażymy (mieszając od czasu do czasu), aż
mięso będzie rumiane.W międzyczasie mieszamy składniki
sosu jogurtowego.4. Na półmisku lub bezpośrednio na talerzach układamy warstwami: porcję frytek, którą skrapiamy
sosem jogurtowym oraz porcję
mięsa, którą polewamy
sosem pomidorowym. Całość posypujemy
natką pietruszki.Popularnym dodatkiem do dania są grillowane
papryczki chili. Można również użyć normalnej
papryki.
Paprykę można przygotować na patelni grillowej lub na zwykłej patelni, z odrobiną
oleju.