ßßß Cookit - przepis na Paprykarz z mięsem wieprzowym

Paprykarz z mięsem wieprzowym

nazwa

Wykonanie

Paprykarz jest fajnym daniem jednogarnkowym. Danie to jest proste do przygotowania i pyszne. Można podawać go między innymi z ryżem.
Składniki:
500 g chudego mięsa wieprzowego
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 - 3 papryki różnych kolorów
1 papryczka chilli
1 puszka pomidorów
sól
pieprz
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
mielona słodka papryka
oliwa lub olej
Wykonanie:
Przygotować marynatę: wymieszać ze sobą 3 - 4 łyżki oliwy lub oleju i po łyżeczce majeranku, tymianku, rozmarynu i słodkiej papryki. Dodać sól i pieprz.
Mięso umyć i pokroić w dużą kostkę. Mięso natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na 2 godziny a najlepiej na noc.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić w paski. Czosnek obrać.
W garnku o grubym dnie zeszklić na oleju cebulę a następnie dodać czosnek oraz mięso. Mięso obsmażyć z każdej strony i dodać papryczkę chili oraz pozostałą paprykę i smażyć przez ok. 5 minut. Następnie dodać pomidory i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie - przez około 1 godzinę.
Na koniec paprykarz doprawić według uznania.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2016/02/paprykarz-z-miesem-wieprzowym.html