Wykonanie
Mam dla was dzisiaj pyszne i bardzo syte danie, w zasadzie takie typowo jesienne, poprawiające humor w ponure dni.
Fasolkę w
pomidorowym sosie z pewnością jedliście nie raz, ale czy jedliście ją razem z klopsikami ?
powiem wam, że warto taką zrobić, jest pyszna. Danie przygotowałam wykorzystując do pomocy patelnię Woll Szafir, którą teraz testuję. Poznamy się bliżej i dokładnie opisze moje wrażenia z testów w późniejszym terminie.
Mogę wam tylko powiedzieć, że już ją lubię. A teraz wracam do
fasolki.Zapraszam :-)Składniki:- 300 g ugotowanej
fasoli białej (ja miałaś Jaś)- 500 ml domowego
sosu pomidorowego (jak nie macie użyjcie ze sklepu)- 100 g
boczku wędzonego- 100 g dowolnej
szynki- 12 klopsików (przepis na nie znajdziecie tutaj)-
sól,
pieprz- szczypta
chili- pół łyżeczki
kurkumy- 2 ząbki
czosnku- 3
pomidory- 2
cebule- 200 g
cukinii- kilka listków świeżej
bazyliiWykonanie:
Fasolę dzień wcześniej, wieczorem namoczyłam w wodzie. Rano
wodę odlałam i ugotowałam
fasolę z łyżeczką
soli w szybkowarze. Możecie ją także ugotować w zwykłym garnku lub użyć
fasoli z puszki.
Boczek i
szynkę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy
boczek i czekamy, aż puści tłuszcz, dodajemy
szynkę i podsmażamy na rumiano.
Boczek z
szynką odkładamy na talerzyk.Na patelnię (po smażeniu
boczku i
szynki) wkładamy pokrojone
cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę
cukinię. Dodajemy następnie pokrojone
pomidory i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Dodajemy
boczek z
szynką, wyciśnięty
czosnek i dodajemy
sos pomidorowy, przyprawiamy do smaku.Wkładamy ugotowaną
fasolę wraz z przygotowanymi wcześniej klopsikami i dusimy jeszcze wszystko razem na małym ogniu 15 minut. Na koniec posypujemy wszystko
bazylią. Całe danie przygotowałam przy pomocy mojej patelni, jest bardzo głęboka tak więc nie musiałam używać garnka.A przepis na klopsiki skopiuje z poprzedniego postu -- 200 g
mięsa mielonego drobiowego, 300 g
mięsa mielonego z
szynki,
sól,
pieprz, 1
cebula, 2 ząbki
czosnku, 1 łyżka
jogurtu naturalnego, 3 łyżki
bułki tartej, 1
jajko,
olej do smażenia
Mięso przełożyć do miski i przyprawić
solą,
pieprzem. Dodać wyciśnięte ząbki
czosnku.
Cebule pokroić w drobną kostkę i przesmażyć ją na patelni, dodać do
mięsa.Następnie wbijamy
jajko i dodajemy
bułkę tartą, mieszamy wszystko razem, aż składniki się dobrze połączą, na koniec dodajemy
jogurt i ponownie mieszamy. Z
mięsa formujemy małe kulki.Patelnię rozgrzewamy z
olejem, smażymy klopsiki na średnim ogniu na rumiano z dwóch stron.