ßßß Cookit - przepis na Fasolka z klopsikami

Fasolka z klopsikami

nazwa

Wykonanie

Mam dla was dzisiaj pyszne i bardzo syte danie, w zasadzie takie typowo jesienne, poprawiające humor w ponure dni. Fasolkę w pomidorowym sosie z pewnością jedliście nie raz, ale czy jedliście ją razem z klopsikami ? powiem wam, że warto taką zrobić, jest pyszna. Danie przygotowałam wykorzystując do pomocy patelnię Woll Szafir, którą teraz testuję. Poznamy się bliżej i dokładnie opisze moje wrażenia z testów w późniejszym terminie. Mogę wam tylko powiedzieć, że już ją lubię. A teraz wracam do fasolki.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 300 g ugotowanej fasoli białej (ja miałaś Jaś)
- 500 ml domowego sosu pomidorowego (jak nie macie użyjcie ze sklepu)
- 100 g boczku wędzonego
- 100 g dowolnej szynki
- 12 klopsików (przepis na nie znajdziecie tutaj)
- sól, pieprz
- szczypta chili
- pół łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 2 cebule
- 200 g cukinii
- kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie:
Fasolę dzień wcześniej, wieczorem namoczyłam w wodzie. Rano wodę odlałam i ugotowałam fasolę z łyżeczką soli w szybkowarze. Możecie ją także ugotować w zwykłym garnku lub użyć fasoli z puszki.
Boczek i szynkę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i czekamy, aż puści tłuszcz, dodajemy szynkę i podsmażamy na rumiano. Boczek z szynką odkładamy na talerzyk.
Na patelnię (po smażeniu boczku i szynki) wkładamy pokrojone cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Dodajemy następnie pokrojone pomidory i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Dodajemy boczek z szynką, wyciśnięty czosnek i dodajemy sos pomidorowy, przyprawiamy do smaku.
Wkładamy ugotowaną fasolę wraz z przygotowanymi wcześniej klopsikami i dusimy jeszcze wszystko razem na małym ogniu 15 minut. Na koniec posypujemy wszystko bazylią. Całe danie przygotowałam przy pomocy mojej patelni, jest bardzo głęboka tak więc nie musiałam używać garnka.
A przepis na klopsiki skopiuje z poprzedniego postu -
- 200 g mięsa mielonego drobiowego, 300 g mięsa mielonego z szynki, sól, pieprz, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, olej do smażenia
Mięso przełożyć do miski i przyprawić solą, pieprzem. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Cebule pokroić w drobną kostkę i przesmażyć ją na patelni, dodać do mięsa.
Następnie wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą, mieszamy wszystko razem, aż składniki się dobrze połączą, na koniec dodajemy jogurt i ponownie mieszamy. Z mięsa formujemy małe kulki.
Patelnię rozgrzewamy z olejem, smażymy klopsiki na średnim ogniu na rumiano z dwóch stron.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2016/10/fasolka-z-klopsikami.html