ßßß Cookit - przepis na Pieczone pomidory faszerowane miesem z indyka i cukinią

Pieczone pomidory faszerowane miesem z indyka i cukinią

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500g mięsa z indyka
6 dużych pomidorów
cebula
ząbek czosnku
1 mała cukinia
kilka listków świeżej bazylii
1 jajko
1/2 szklanki bułki tartej
sól
pieprz
Pomidory dokładnie myjemy. Odcinamy górną część pomidora i wydrążamy środek, który przekładamy do miski.
Wydrążony środek gotujemy do momentu, aż będzie całkowicie miękki.
Cukinie obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy, aż zmięknie i lekko się zarumieni.
Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ścieramy na tarce cebulę i czosnek. Solimy i pieprzymy do smaku.
Następnie do mięsa dodajemy smażoną cukinie i dokładnie mieszamy.
Pomidory przecieramy przez sito, solimy, pieprzymy do smaku i dodajemy kilka poszatkowanych listków bazylii.
Sos pomidorowy dodajemy do mięsa.
Pomidory faszerujemy mięsem i układamy na natłuszczonej brytfance. Pieczemy w 200ºC do momentu, aż pomidory będą miękkie.
Polecam.
Smacznego.
Źródło:http://kuchniazoski.blogspot.com/2015/03/pieczone-pomidory-faszerowane-miesem-z.html