ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone inaczej

Kotlety mielone inaczej

nazwa

Wykonanie

Kotlety z małą modyfikacją: bez panierki i w szybszej wersji. Znudziły mi się też tradycyjne dodatki do kotletów (czyli buraczki i ziemniaki), więc zrobiłam do kotletów sos pomidorowy i podałam z ryżem oraz fasolką szparagową.
500 g mięsa mielonego(z szynki lub z indyka)*
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
1 jajko
ok. 1/2 szklanki bułki tartej (lub więcej)
sól i pieprz
szczypta czerwonej papryki i suszonego czosnku
1 łyżka siekanej natki pietruszki
olej do smażenia
Do miski włożyć wszystkie składniki i bardzo dobrze wymieszać. Formować kotlety i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na patelni.
* Najlepiej zmielić mięso samemu w domu. Jeśli kupujecie gotowe, koniecznie sprawdźcie jego skład.
Sos pomidorowy:
1 puszka krojonych pomidorów
1 mała cebula
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz
dowolne zioła (np. bazylia/ oregano/ zioła prowansalskie)
siekana natka pietruszki
do zagęszczenia (opcjonalnie): 3 łyżki sosu pomidorowego Winiary
do smażenia: 2-3 łyżki oleju
Pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć na patelni.
Dodać pomidory, 3 łyżki sosu pomidorowego, sól i pieprz.
Dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut często mieszając. Na końcu dodać natkę pietruszki i dowolne zioła.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/03/kotlety-mielone-inaczej.html