Wykonanie
Mam dla was dzisiaj małe
mięsne klopsiki. Takie klopsiki przygotowuje czasami w dużej ilości, mrożę a
potem wykorzystuje do wielu dań. Dodaje do zup, do
sosów, sałatek,
makaronu czy
ryżu. Szybko i smacznie. Możecie je wykorzystać tak jak lubicie. Możliwości jest naprawdę wiele. Kotlety przygotowałam z pomocą mojej nowej patelni, którą teraz testuje Woll Szafir . Powoli się poznajemy, testujemy swoje możliwości. Bardzo mi się w niej podobają dwie rzeczy - jest naprawdę głęboka i ma funkcjonalną pokrywkę. Taką pokrywkę można postawić na
stolea na niej patelnię z gotowym, gorącym daniem. Smażyłam już na niej naleśniki, placki ziemniaczane, jajecznicę. Jak na razie sprawdza się w kuchni. Patelnia jest dość ciężka i ma bardzo grube dno, co oddaje ciepło i równomiernie smaży. No i nie potrzeba używać dużej ilości tłuszczu lub całkowicie z niego zrezygnować przy gotowaniu niektórych dań. Patelnia super się sprawdza w przygotowywaniu
sosów, nie potrzeba przekładać składników do garnka, aby dokończyć gotowanie. Pełna recenzja moich kulinarnych wyzwań z tą patelnią już wkrótce.Zapraszam :-)Składniki:- 200 g
mięsa mielonego drobiowego- 300 g
mięsa mielonego z
szynki-
sól,
pieprz- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżka
jogurtu naturalnego- 3 łyżki
bułki tartej- 1
jajko- do smażenia
olej kokosowy (Woj-Len)Wykonanie:
Mięso przełożyć do miski i przyprawić
solą,
pieprzem. Dodać wyciśnięte ząbki
czosnku.
Cebule pokroić w drobną kostkę i przesmażyć ją na patelni, dodać do
mięsa.Następnie wbijamy
jajko i dodajemy
bułkę tartą, mieszamy wszystko razem, aż składniki się dobrze połączą, na koniec dodajemy
jogurt i ponownie mieszamy.Z
mięsa formujemy małe kulki.Patelnię rozgrzewamy, dodajemy niewielką ilość
oleju, smażymy klopsiki na średnim ogniu na rumiano z dwóch stron. Podajemy z ulubioną surówką,
ziemniakami czy
ryżem. Możemy je także wykorzystać jako dodatek na kanapki. Można je zamrozić a
potem tworzyć różne dania, z
sosem pomidorowym, z
makaronem, z
ryżem i warzywami, dodać do zupy.Smacznego.