ßßß
Mam dla was dzisiaj małe mięsne klopsiki. Takie klopsiki przygotowuje czasami w dużej ilości, mrożę a potem wykorzystuje do wielu dań. Dodaje do zup, do sosów, sałatek, makaronu czy ryżu. Szybko i smacznie. Możecie je wykorzystać tak jak lubicie. Możliwości jest naprawdę wiele. Kotlety przygotowałam z pomocą mojej nowej patelni, którą teraz testuje Woll Szafir . Powoli się poznajemy, testujemy swoje możliwości. Bardzo mi się w niej podobają dwie rzeczy - jest naprawdę głęboka i ma funkcjonalną pokrywkę. Taką pokrywkę można postawić na stolea na niej patelnię z gotowym, gorącym daniem. Smażyłam już na niej naleśniki, placki ziemniaczane, jajecznicę. Jak na razie sprawdza się w kuchni. Patelnia jest dość ciężka i ma bardzo grube dno, co oddaje ciepło i równomiernie smaży. No i nie potrzeba używać dużej ilości tłuszczu lub całkowicie z niego zrezygnować przy gotowaniu niektórych dań. Patelnia super się sprawdza w przygotowywaniu sosów, nie potrzeba przekładać składników do garnka, aby dokończyć gotowanie. Pełna recenzja moich kulinarnych wyzwań z tą patelnią już wkrótce.Zapraszam :-)Składniki:- 200 g mięsa mielonego drobiowego- 300 g mięsa mielonego z szynki- sól, pieprz- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 1 łyżka jogurtu naturalnego- 3 łyżki bułki tartej- 1 jajko- do smażenia olej kokosowy (Woj-Len)Wykonanie:Mięso przełożyć do miski i przyprawić solą, pieprzem. Dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Cebule pokroić w drobną kostkę i przesmażyć ją na patelni, dodać do mięsa.Następnie wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą, mieszamy wszystko razem, aż składniki się dobrze połączą, na koniec dodajemy jogurt i ponownie mieszamy.Z mięsa formujemy małe kulki.Patelnię rozgrzewamy, dodajemy niewielką ilość oleju, smażymy klopsiki na średnim ogniu na rumiano z dwóch stron. Podajemy z ulubioną surówką, ziemniakami czy ryżem. Możemy je także wykorzystać jako dodatek na kanapki. Można je zamrozić a potem tworzyć różne dania, z sosem pomidorowym, z makaronem, z ryżem i warzywami, dodać do zupy.Smacznego.