Wykonanie
Smak tradycyjnych kotletów mielonych dość często odmieniam, dodając przeróżne
zioła,
grzyby czy
ser. Zazwyczaj dodaję do masy
mięsnej ugotowany jeden lub dwa
ziemniaki - znacie ten patent ? Kotlety są delikatniejsze, miękkie w środku .Dziś dodałam startą
cukinię, która jest z natury bardzo soczysta, więc nawet pomimo odcedzenia większości soku dodała kotletom delikatności i pysznej wilgoci. Może też
mieć znaczenie fakt, że przez takie dodatki kotletów jest po prostu więcej :)
Składniki na 8 dużych kotletów :500 g.
mięsa mielonego z
szynki wieprzowej1 średnia
cukinia1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku1
jajko2 łyżki
bułki tartej1 łyżeczka suszonego
majeranku1 łyżeczka suszonej
bazylii1 łyżeczka
suszonego oreganosól,
pieprz do smakuDodatkowo :
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania (niekoniecznie)Przygotowanie :Umytą
cukinię bez obierania ścieram na grubej tarce do miski, lekko
solę i ściskam dłonią, by puściła sok. Odlewam płyn. Do miski z
cukinią dodaję
mięso, drobno posiekane
cebulę i
czosnek,
zioła,
jajko i
bułkę tartą, doprawiam
solą i
pieprzem, mieszam dokładnie do połączenia się składników. Z masy formuję 8 kotletów, panieruję je w
bułce tartej (niekoniecznie) i smażę z obu stron po 5-6 minut.Przepis autorski.