Wykonanie
Jeśli komuś znudziły się
schabowe a nie może się obejść bez smażonego
mięsa to polecam roladki z
szynki. Nadziewane
pieczarkami i
cukinią, podajemy na obiad lub do
chleba.
Składniki:500 g
szynki wieprzowej2
cebule2-3 ząbki
czosnkumała
cukiniakilka
pieczarekmąkabułka tartajajkoolejsól,
pieprz,
majeranek,
rozmarynCebule,
czosnek i
cukinie obieramy, szatkujemy i podsmażamy na odrobinie
oleju. Doprawiamy do smaku.
Mięso kroimy na kotlety. Z pół kilograma
szynki wykroimy 4 spore płaty, które rozbijamy tłuczkiem tak by były jak największe i cienkie. Każdy kotlet solimy, nakładamy po łyżce podsmażonych warzyw i zawijamy. Panierujemy jak kotlety, czyli obtaczamy w
mące, następnie w rozmieszanym
jajku i posypujemy
bułką tartą. Wkładamy na rozgrzany
olej, smażymy przez chwilę na średnim ogniu i delikatnie przekręcamy. Roladki mają być podsmażone z każdej strony (nie tylko od góry i od dołu).