Wykonanie
            Moje placki z 
cukinii pachną 
czosnkiem i świeżym 
majerankiem. To te 
przyprawy nadają im charakteru. Zainspirował mnie wyjazd do Czech. Tam podano mi placki ziemniaczane z tymi 
przyprawami. Bardzo mi one posmakowały. Pomysł ten przeniosłam na placki z 
cukinii. I to był strzał w dziesiątkę.Od tamtej 
pory dla placków z 
cukinii i placków ziemniaczanych wysiewam każdej wiosny 
majeranek. Trzymam go w donicy, która stoi na balkonie.Zapraszam na placki z 
cukinii z 
czosnkiem i świeżym 
majerankiem. A 
cukinie i 
czosnek oczywiście wypielęgnowane na mojej działce :)

Składniki:2 kg małych, ładnych 
cukinii3 
jajka300 ml 
mąkigłówka 
czosnku (ząbki przeciskamy przez praskę)posiekany pęczek świeżego 
majeranku (lub 4 czubate łyżeczki suszonego)1 czubata łyżeczka 
soli1 czubata łyżeczka 
pieprzuolej do smażeniaWykonanie:
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i bez obierania ścieramy na grubej tarce.Startą 
cukinię porządnie odciskamy, lekko solimy i przekładamy na sitko na około 30 minut. W tym czasie 
cukinia nadal będzie puszczała sok. Co jakiś czas 
cukinię ponownie odciskamy.Po tym czasie 
cukinię przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, całość mieszamy.

Placki smażymy z obu stron aż do uzyskania efektu przyrumienienia. Placki są dość miękkie i przewracać je na drugą stronę trzeba delikatnie.

Smacznego :)