Wykonanie
Share the post "
Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel"Październik jest miesiącem dań z
makaronu, a to dlatego, że już 25 października będziemy obchodzić Światowy Dzień
Makaronu! Nie znam osoby, które nie lubiłaby dań
makaronowych. Jest on bardzo wszechstronny w wykorzystaniu, można podawać go tylko z dodatkami, dodawać do zup, sałatek czy zapiekanek. Można go nawet podawać na słodko, generalnie nie ma dla niego ograniczeń. Dziś proponuję danie, któremu nikt się nie oprze. Pyszny
makaron (użyłam długie wstążki
marki Lubella) w mięsnym sosie z
kiełbasą i mieloną
wołowiną z dodatkiem
pieczarek i
papryki, a na koniec zapieczony pod beszamelem. Jest to idealny obiad dla całej rodziny, pyszny i sycący na długo, zapraszam!Scroll down for recipe in English
(6-8 porcji)Składniki na
makaron:2 łyżki
oleju roślinnego1 duża
cebula, pokrojona w kostkę3 ząbki
czosnku, drobno posiekane1
czerwona papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę1
żółta papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę150 g
kiełbasy, pokrojonej w kostkę500 g mielonej
wołowiny200 g
pieczarek, pokrojonych w plasterki1/2 pęczka
kolendry, posiekanej600 g ulubionego
sosu pomidorowego, gotowego ze sklepu lub domowego
sól,
pieprz i
cukier do smaku500 g
makaronu Lubella, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniustarty
parmezan do posypaniaSkładniki na beszamel:70 g
masła40 g
mąki400 ml
mlekaszczypta
gałki muszkatołowejsól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:W dużej i głębokiej patelni rozgrzej
olej i włóż
cebulę wraz z
czosnkiem. Podsmaż na średnim ogniu przez kilka minut do zeszklenia
cebuli i dopraw
solą i
pieprzem.Dodaj
paprykę i podsmaż przez kilka minut na średnim ogniu do miękkości.Następnie dodaj
kiełbasę, podsmaż do lekkiego zarumienienia, po czym dodaj
wołowinę i smaż przez kilka minut, aż odparują jej
soki.Dodaj
kolendrę,
pieczarki i
sos pomidorowy i gotuj przez 25 do 30 minut. Dopraw
solą i
pieprzem i
cukrem do smaku.W mniejszym rondelku rozpuść na średnim ogniu
masło i wsyp
mąkę. Smaż ją mieszając aż lekko zbrązowieje.Cały czas mieszając rózgą wlewaj powoli
mleko, aż powstanie gęsty sos, przez 10 minut. Dopraw
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem do smaku.Włóż
makaron do dużego naczynia żaroodpornego i wymieszaj go z sosem mięsnym i 1/4 beszamelu. Następnie wyłóż na niego resztę beszamelu i posyp tartym
parmezanem.Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC (z termoobiegiem) przez 2o do 25 minut, aż
ser się rozpuści i całość lekko zarumieni.Smacznego!
English versionBaked pasta with meat and bechamel(6-8 servings)Ingredients for pasta:2 tablespoons vegetable oil1 large onion, chopped3 garlic cloves, chopped1 red pepper, diced1 yellow pepper, diced150 g sausage, diced500 grams ground beef200 g mushrooms, sliced1/2 bunch coriander leaves, chopped600 grams tomato sauce, store bought or homemadesalt, pepper and sugar to taste500 grams pasta, cooked as per instructions on the boxgrated
parmesan cheese for sprinklingIngredients for bechamel:70 grams butter40 grams
flour400 ml whole milkpinch of nutmegsalt and pepper to tastePreparation:Heat the oil in a large pan and add the onion and garlic. Saute on medium heat for a few minutes until the onion is soft and translucent, season with salt and pepper.Add the peppers and saute until soft over medium heat until soft.Next, add the sausage and cook until browned, add ground beef, and cook until browned and the liquid from the beef has evaporated.Add the cilantro, mushrooms and the tomato sauce and simmer for around 25 to 30 minutes. Season with salt and pepper and a pinch of sugar.Melt the butter in a heavy based sauce pan and add the
flour. Cook out the
flour for a few minutes over low heat, stirring, until lightly browned.Slowly add the milk, whisking it in, a little at a
time. Continue to
whisk the mixture until thick, around 10 minutes. Add the nutmeg and season to taste.Place the pasta in a large casserole dish and mix in the tomato sauce mixture and a quarter of the bechamel sauce. Mix well and top with the rest of the bechamel and some grated
parmesan cheese.Bake in a pre-heated oven to 180 oC (fan forced) for 2o to 25 minutes until the cheese has melted and lightly browned.Enjoy!
Share the post "
Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel"