Wykonanie




Przepis na ten pyszny, zapiekany w kremowym sosie
schab jest pomysłem Pascala Brodnickiego. Moją małą modyfikacją było to, że rozbiłam plastry
schabu - zależało mi na tym, żeby szybciej się usmażyły:) Poza tym polecam przyprawić
mięso ulubionymi
przyprawami do
schabu, na przykład suszonymi
ziołami, granulowanym
czosnkiem i
cebulą,
papryką w proszku. Smacznego:)Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Schab-zapiekany-pod-beszamelem-z-pieczarkamiok. 6-7 plastrów
schabu,ok. 150 g
pieczarek,mała
cebula,dwa ząbki
czosnku,ok. 150 g
startego sera (u mnie
mozzarella i
parmezan),
sól,
pieprz, ulubione
przyprawy do
schabu na
sos beszamelowy:2 szklanki
mleka,2 czubate łyżki
masła,2 czubate łyżki
mąki,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaMięso rozbijamy na cienkie plastry (niekoniecznie), przyprawiamy i smażymy na patelni.
Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki, przesmażamy z posiekaną
cebulką i
czosnkiem. Sos: w rondelku rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę, szybko mieszamy trzepaczką, aż
zrobi się zasmażką. Zdejmujemy na chwilę z ognia, wlewamy
mleko, stawiamy na ogień, mieszamy do czasu zgęstnienia i przyprawiamy. W naczyniu do zapiekania układamy warstwowo
mięso,
pieczarki, sos i
ser. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.