ßßß Cookit - przepis na koperty naleśnikowe a'la pizza

koperty naleśnikowe a'la pizza

nazwa

Wykonanie

Cała moja rodzina uwielbia naleśniki, nie tylko te na słodko a nawet wytrawne bardziej. Dotychczas naszymi ulubionymi były wiejskie kieszonki (kilk) ale te dzisiejsze chyba je wyprzedzą. Cienkie naleśniki nadziałam farszem podobnym do składników pizzy, poskładałam w koperty, opanierowałam i usmażyłam. Mozzarella w środku świetnie się roztopiła i przy krojeniu była idealnie ciągnąca. Oczywiście podałam je z sosem czosnkowym, który u nas jada się litrami. Takie naleśniki polecam na drugie danie lub kolację.
Składniki: na ciasto:
3 szklanki mleka
300 g mąki
3 jajka
1/3 łyżeczki soli na nadzienie:
200 g kiełbasy
cebula
200 g mozzarelli
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
4 łyżki kukurydzy z puszki
300 g pieczarek
ząbek czosnku
pieprz
oregano
dodatkowo:
bułka tarta
2 jajka
mąka
olej do smażenia
Składniki ciasta zmiksować i odstawić na kwadrans. W tym czasie przygotować farsz. Posiekaną cebulę zeszklić i dodać plasterki pieczarek. Kiedy się podsmażą wrzucić półplasterki kiełbasy, paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę. Doprawić pieprzem i oregano, smażyć chwilę. Z ciasta usmażyć cienkie naleśniki tak, żeby za bardzo się nie spiekły (bo będą się łamać przy składaniu). Na każdy naleśnik kłaść gruby plasterek mozzarelli i dużą łyżkę farszu. Składać boki do środka formując kwadrat. Panierować w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażyć na złoto.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/09/koperty-nalesnikowe-ala-pizza.html