Wykonanie
Nazwa mie goreng (pisana także czasem jako Mee goreng czy mi goreng) oznacza "smażony
makaron". Danie to jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni malezyjskiej i indonezyjskiej, podawanym zarówno przez ulicznych sprzedawców, jak i w wytwornych restauracjach. Oprócz
makaronu znajdziemy w nim warzywa, najczęściej
cebulę i
kapustę pekińską. Charakterystycznym dodatkiem jest prażona
cebula. Potrawa może zawierać także dowolne
mięso, np.
kurczaka,
krewetki,
wieprzowinę czy
wołowinę, lub być podana w wersji wegetariańskiej. Danie to spójnie łączy smaki słony, słodki i pikantny. Przepis na podstawie: Wandercooks .

ok. 250 g
makaronu (można użyć błyskawicznego
makaronu ramen z tzw. zupek chińskich)1
filet z piersi kurczaka, pokrojony w jak najdrobniejszą kostkę+
sól, mielony
pieprz,
curry1 duża
cebula - obrana, pokrojona w grube
pióra2 ząbki
czosnku - obrane, posiekane1
marchewka - obrana, pokrojona w cienkie słupki4 garście siekanej
kapusty pekińskiej1/3 szklanki prażonej
cebuli1 garść siekanego
szczypioruolej do smażenia
jajka - po 1 na porcje, smażymy jako
jajka sadzonesos (składniki mieszamy):4 łyżki kecap manis (słodki
sos sojowy)4 łyżki
wody2 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
miodu1-2 łyżeczki
ostrego sosu sriracha (do smaku)1 łyżeczka
curry1 łyżeczka
maki ziemniaczanej1.
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Oprószamy
solą,
pieprzem i
curry, mieszamy, by
przyprawy równomiernie pokryły
mięso. składniki sosu mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku, by sos był słodko-słono-pikantny.2. W woku lub dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy nieduża ilość
oleju. Smażymy
mięso, aż będzie rumiane, po czym zdejmujemy je z patelni.Następnie podsmażamy
cebulę z
czosnkiem i
marchewką. Gdy
cebula będzie szklista, wrzucamy
kapustę pekińską. Mieszamy. Smażymy razem ok. 1 minutę, po czym odsuwamy warzywa do
boku patelni/woka, by
kapusta nie zrobiła się zbyt miękka. Na wolnej powierzchni podsmażamy chwilę, mieszając, ugotowany, dobrze odcedzony
makaron, po czym dodajemy
kurczaka i całość mieszamy, łącząc wszystkie składniki.Ostatni krok to wlanie na patelnię przygotowanego sosu. Mieszamy całość z sosem i smażymy kilka chwil, by sos zgęstniał. Dodajemy
prażona cebulkę i
szczypior. Jeszcze raz wszystko mieszamy.Każdą porcję podajemy z z
sadzonym jajkiem.