ßßß Cookit - przepis na Mie Goreng, czyli sďż˝odko pikantny makaron z warzywami

Mie Goreng, czyli s�odko pikantny makaron z warzywami

nazwa

Wykonanie

Nazwa mie goreng (pisana także czasem jako Mee goreng czy mi goreng) oznacza "smażony makaron". Danie to jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni malezyjskiej i indonezyjskiej, podawanym zarówno przez ulicznych sprzedawców, jak i w wytwornych restauracjach. Oprócz makaronu znajdziemy w nim warzywa, najczęściej cebulę i kapustę pekińską. Charakterystycznym dodatkiem jest prażona cebula. Potrawa może zawierać także dowolne mięso, np. kurczaka, krewetki, wieprzowinę czy wołowinę, lub być podana w wersji wegetariańskiej. Danie to spójnie łączy smaki słony, słodki i pikantny. Przepis na podstawie: Wandercooks .
ok. 250 g makaronu (można użyć błyskawicznego makaronu ramen z tzw. zupek chińskich)
1 filet z piersi kurczaka, pokrojony w jak najdrobniejszą kostkę
+ sól, mielony pieprz, curry
1 duża cebula - obrana, pokrojona w grube pióra
2 ząbki czosnku - obrane, posiekane
1 marchewka - obrana, pokrojona w cienkie słupki
4 garście siekanej kapusty pekińskiej
1/3 szklanki prażonej cebuli
1 garść siekanego szczypioru
olej do smażenia
jajka - po 1 na porcje, smażymy jako jajka sadzone
sos (składniki mieszamy):
4 łyżki kecap manis (słodki sos sojowy)
4 łyżki wody
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
1-2 łyżeczki ostrego sosu sriracha (do smaku)
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Filet z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i curry, mieszamy, by przyprawy równomiernie pokryły mięso. składniki sosu mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku, by sos był słodko-słono-pikantny.
2. W woku lub dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy nieduża ilość oleju. Smażymy mięso, aż będzie rumiane, po czym zdejmujemy je z patelni.
Następnie podsmażamy cebulę z czosnkiem i marchewką. Gdy cebula będzie szklista, wrzucamy kapustę pekińską. Mieszamy. Smażymy razem ok. 1 minutę, po czym odsuwamy warzywa do boku patelni/woka, by kapusta nie zrobiła się zbyt miękka. Na wolnej powierzchni podsmażamy chwilę, mieszając, ugotowany, dobrze odcedzony makaron, po czym dodajemy kurczaka i całość mieszamy, łącząc wszystkie składniki.
Ostatni krok to wlanie na patelnię przygotowanego sosu. Mieszamy całość z sosem i smażymy kilka chwil, by sos zgęstniał. Dodajemy prażona cebulkę i szczypior. Jeszcze raz wszystko mieszamy.
Każdą porcję podajemy z z sadzonym jajkiem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/10/Mie-Goreng-czyli-slodko-pikantny-makaron-z.html