ßßß Cookit - przepis na Kurczak z grzybami mun

Kurczak z grzybami mun

nazwa

Wykonanie

Składniki:
– pojedynczy filet z kurczaka
-1 duża marchewka
-1 duża cebula
-2 ząbki czosnku
-szczypior
-pół łyżki mąki zimniaczanej
Zaprawa:
-łyżka sosu sojowego ciemnego
-1/3 szklanki sosu TaoTao slodko kwaśny
-sól, pieprz
-ząbek czosnku
-szczypta curry
-szczypta przyprawy – 5 smaków
-olej
Wykonanie:
Kurczaka płuczemy , kroimy na kwadraty, paski jak kto woli.
Grzyby zalewamay gorącą wodą . Po 15 minutach stawiamy na ogień i gotujemy 10 minut. Następnie odcedzamy i kroimy w paski.
Wszystkie składniki zaprawy mieszamy zalewamy kurczaka i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Cebulę drobno kroimy, smażymy na złoto na wolnym ogniu , dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i pokrojoną w słupki marchewkę. Dusimy razem 5 minut, dodajemy pokrojone grzyby. Znowu dusimy 15 minut.
Grzyby przekładamy do rondelka a na tej samej patelni smażymy kurczaka ok 5 minut, dokładamy grzyby. Można jeszcze dolać sosu Tao Tao. Dusimy ok.15 minut.
Na koniec mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą/ ok.1/3 szklanki/, zalewamy kurczaka.
Posypujemy szczypiorkiem lub bączkami cebulki.
Podajemy z ryżem .
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.blog/2018/12/09/kurczak-z-grzybami-mun