ßßß Cookit - przepis na Wďż˝gierski paprykarz woďż˝owy. Marhapaprikďż˝s

W�gierski paprykarz wo�owy. Marhapaprik�s

nazwa

Wykonanie

Słowo "gulasz" na kilka znaczeń w świecie kulinarnym. Zależy to od tego, w którym kraju się znajdujemy. Będąc na Węgrzech mamy węgierską zupę gulaszową oraz węgierskie danie gulaszowe, pörkölt . Mamy również bohatera dzisiejszego wpisu, czyli paprykarz. W Polsce natomiast gulaszem możemy nazwać wiele różnych potraw, zarówno mięsnych, jak i warzywnych, których przygotowanie polega na powolnym duszeniu składników w sosie. Pamiętajmy jednak, że zamawiając w węgierskiej restauracji gulyásleves otrzymamy pyszną zupę w kociołku lub głębokim talerzu . Chcąc zaś zjeść to, co w Polsce uważa się za gulasz, musimy poprosić o pörkölt . I tak dochodzimy do paprykarza (paprikás). Może być on przygotowywany z równych gatunków mięsa, jak wołowina, cielęcina, baranina, kurczak czy nawet ryba, a od pörkölt odróżnia go przede wszystkim dodatek śmietany. To, co wydawało się na początku skomplikowane, jest w zasadzie bardzo proste, a już z pewnością - ogromnie pyszne i warte przygotowania w domu. Przepis na podstawie Hungarian Cuisine wyd. Merhavia Kiadó.
1 kg mięsa wołowego na gulasz (łopatka lub karkówka) + mąka do oprószenia
1 czerwona papryka - pokrojona w paski bądź kostkę, bez gniazda nasiennego
1 duże cebule - obrane, pokrojone w kostkę bądź pióra
1 pomidor - pokrojony w kostkę
4 łyżeczki słodkiej papryki (najlepiej węgierskiej)
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2/3 łyżeczki kminku w ziarnach
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka pasty paprykowej
ok. 1l bulionu warzywnego lub wołowego
2-4 łyżki kwaśnej śmietany wymieszane z 1 łyżką mąki pszennej
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
olej lub smalec do smażenia mięsa
1. Na dużej patelni, na niewielkiej ilości oleju, obsmażyć partiami* pokrojone w kostkę ok. 2 cm x 2 cm i obtoczone w mące mięso. Gdy mięso będzie ze wszystkich stron lekko rumiane, zdejmujemy je z patelni.
2. W garnku, w którym będziemy gotować paprykarz, rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy cebulę. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy obie papryki i całość szybko mieszamy, by przyprawy uwolniły swój aromat. Następnie od razu dodajemy pokrojony pomidor, by papryka nie zdążyła się przypalić, mieszamy. Dodajemy podsmażone mięso, pozostałe przyprawy oraz pastę paprykową. Całość zalewamy taką ilością wrzącego bulionu, by mięso było przykryte, lecz by nie wyszła nam zupa.
Potrawę dusimy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 1 , 5 godziny.
3. Gdy mięso już jest miękkie, dodajemy natkę pietruszki i zmniejszamy płomień pod garnkiem. Śmietanę mieszamy z mąką. Najpierw hartujemy śmietanę, tzn. mieszamy ją z kilkoma łyżkami gorącego sosu, po czym wlewamy ją do garnka. Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut. W tym momencie nasz pörkölt zmienił się w paprikás. Gotowy paprykarz doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem lub - w razie potrzeby - dodatkowa ostra papryką.
* Mięso smażymy partiami, ponieważ, jeśli ułożymy na patelni jednocześnie zbyt dużo mięsa, spadnie temperatura oleju i mięso, zamiast się smażyć, będzie się dusić.
Spróbujcie także:
Pörkölt - czyli węgierskie danie narodowe
Leczo węgierskie
Gulasz po amerykańsku
Peposo, czyli gulasz wołowy po włosku
Gulasz irlandzki z piwem
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/09/Wegierski-paprykarz-wolowy-Marhapapriks.html