Wykonanie

1 kg
cebuli2-3 ząbki
czosnku1 kg
mięsa wieprzowego (
karkówka,
łopatka, biodrówka, nie
schab)10
papryk1/2 kg
pomidorów1/2 szkl.
ryżu2-3 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej paprykisól,
pieprzolej do smażenia
Cebulę pokroić w dużą kostkę, podsmażyć na
oleju, dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę .
Mięso pokroić na kawałki o
boku 2cm. jak na gulasz .
Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę.
Pomidory i
paprykę pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z
cebulą i, doprawić
solą,
pieprzem i
papryką w proszku. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać
wodą lub
bulionem ( ok.3 szkl. ) do połowy naczynia, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 60 min. Gdy
mięso zmięknie , wysypać na wierzch
ryż , przykryć naczynie i dusić 20 min do miękkości
ryżu . Odkryć naczynie i zapiekać jeszcze 10 min , aby odparować potrawęGjuwecz
mięsno - warzywny1 kg
mięsa wieprzowego (
karkówka,
łopatka, biodrówka, nie
schab)1/2 kg
cebuli1/2 kg
fasolki szparagowej1/2 kg
ziemniaków1/2 kg
pomidorów4 duże
czerwone papryki1/2 szkl.
bulionusól,
pieprz do smakuposiekana
natka pietruszki ( opcjonalnie)
olej do smażeniakwaśna
śmietana do podania
Cebulę ,
ziemniaki , sparzone i obrane
pomidory pokroić w plasterki.
Fasolkę przekroić na pół,
paprykę w słupki .
Mięso pokroić na kawałki o
boku 2cm. jak na gulasz .
Cebulę podsmażyć na gorącym
oleju , dodać pozostałe warzywa i chwile razem smażyć. Dodać
mięso, doprawić
solą i
pieprzem, ew. dodać
pietruszkę i wymieszać . Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać
bulionem , przykryć i dusić w piekarniku w temp. 180 st . do miękkości
mięsa . Podawać z kwaśną
śmietaną