ßßß
1 kg cebuli2-3 ząbki czosnku1 kg mięsa wieprzowego ( karkówka, łopatka, biodrówka, nie schab)10 papryk1/2 kg pomidorów1/2 szkl. ryżu2-3 łyżeczki słodkiej papryki1/2 łyżeczki ostrej paprykisól, pieprzolej do smażeniaCebulę pokroić w dużą kostkę, podsmażyć na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę . Mięso pokroić na kawałki o boku 2cm. jak na gulasz . Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Pomidory i paprykę pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z cebulą i, doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać wodą lub bulionem ( ok.3 szkl. ) do połowy naczynia, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 60 min. Gdy mięso zmięknie , wysypać na wierzch ryż , przykryć naczynie i dusić 20 min do miękkości ryżu . Odkryć naczynie i zapiekać jeszcze 10 min , aby odparować potrawęGjuwecz mięsno - warzywny1 kg mięsa wieprzowego ( karkówka, łopatka, biodrówka, nie schab)1/2 kg cebuli1/2 kg fasolki szparagowej1/2 kg ziemniaków1/2 kg pomidorów4 duże czerwone papryki1/2 szkl. bulionusól, pieprz do smakuposiekana natka pietruszki ( opcjonalnie)olej do smażeniakwaśna śmietana do podaniaCebulę , ziemniaki , sparzone i obrane pomidory pokroić w plasterki. Fasolkę przekroić na pół, paprykę w słupki . Mięso pokroić na kawałki o boku 2cm. jak na gulasz . Cebulę podsmażyć na gorącym oleju , dodać pozostałe warzywa i chwile razem smażyć. Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem, ew. dodać pietruszkę i wymieszać . Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać bulionem , przykryć i dusić w piekarniku w temp. 180 st . do miękkości mięsa . Podawać z kwaśną śmietaną