ßßß Cookit - przepis na Gjuwecz klasyczny

Gjuwecz klasyczny

nazwa

Wykonanie

1 kg cebuli
2-3 ząbki czosnku
1 kg mięsa wieprzowego ( karkówka, łopatka, biodrówka, nie schab)
10 papryk
1/2 kg pomidorów
1/2 szkl. ryżu
2-3 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia
Cebulę pokroić w dużą kostkę, podsmażyć na oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę . Mięso pokroić na kawałki o boku 2cm. jak na gulasz . Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Pomidory i paprykę pokroić w dużą kostkę. Wymieszać z cebulą i, doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać wodą lub bulionem ( ok.3 szkl. ) do połowy naczynia, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 60 min. Gdy mięso zmięknie , wysypać na wierzch ryż , przykryć naczynie i dusić 20 min do miękkości ryżu . Odkryć naczynie i zapiekać jeszcze 10 min , aby odparować potrawę
Gjuwecz mięsno - warzywny
1 kg mięsa wieprzowego ( karkówka, łopatka, biodrówka, nie schab)
1/2 kg cebuli
1/2 kg fasolki szparagowej
1/2 kg ziemniaków
1/2 kg pomidorów
4 duże czerwone papryki
1/2 szkl. bulionu
sól, pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki ( opcjonalnie)
olej do smażenia
kwaśna śmietana do podania
Cebulę , ziemniaki , sparzone i obrane pomidory pokroić w plasterki. Fasolkę przekroić na pół, paprykę w słupki . Mięso pokroić na kawałki o boku 2cm. jak na gulasz . Cebulę podsmażyć na gorącym oleju , dodać pozostałe warzywa i chwile razem smażyć. Dodać mięso, doprawić solą i pieprzem, ew. dodać pietruszkę i wymieszać . Przełożyć do żaroodpornego naczynia, zalać bulionem , przykryć i dusić w piekarniku w temp. 180 st . do miękkości mięsa . Podawać z kwaśną śmietaną
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2011/11/GJUWECZ-DZIUWECZ-X-2.html