ßßß Cookit - przepis na Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam dania jednogarnkowe. Są łatwe w przygotowaniu, pożywne i starczają na dwa lub trzy dni. Zaoszczędzają mój czas i pieniądze. Jednym z takich dań jest gulasz węgierski - tym razem w wykonaniu mojego męża. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
80 dag łopatki lub szynki wieprzowej (ja używam szynki, ponieważ jest chudsza)
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
30 dag ziemniaków
2-3 łyżki masła klarowanego lub oleju
puszka pomidorów krojonych
2 pomidory (opcjonalnie)
duża czerwona papryka
po 1 łyżeczce kminku i słodkiej papryki
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy masło (lub olej), dodajemy mięso i chwilkę smażymy.
Teraz dodajemy cebulę, czosnek i paprykę, a wszystko posypujemy kminkiem i mieloną papryką. Podsmażamy aż mięso się zarumieni, a cebula zeszkli. Całość zalewamy 600 ml wody (można dolać bulion) i dusimy pod przykryciem około godzinę, aż mięso zmięknie.
Pomidory i ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy je wraz z pomidorami z puszki do garnka i mieszamy. Całość gotujemy jeszcze 15-20 min aż ziemniaki się ugotują. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie ostrą papryką. Jeśli chcemy uzyskać gęstszą konsystencję, gulasz należy odparować lub ewentualnie zrobić zasmażkę. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2015/06/gulasz-wegierski.html