Wykonanie
Uwielbiam dania jednogarnkowe. Są łatwe w przygotowaniu, pożywne i starczają na dwa lub trzy dni. Zaoszczędzają mój czas i pieniądze. Jednym z takich dań jest gulasz węgierski - tym razem w wykonaniu mojego
męża. Zapraszam!

SKŁADNIKI:80 dag
łopatki lub
szynki wieprzowej (ja używam
szynki, ponieważ jest chudsza)2
cebule2-3 ząbki
czosnku30 dag
ziemniaków2-3 łyżki
masła klarowanego lub
olejupuszka
pomidorów krojonych2
pomidory (opcjonalnie)duża
czerwona paprykapo 1 łyżeczce
kminku i
słodkiej paprykisól,
pieprz,
ostra papryka do smakuPRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Cebulę i
paprykę kroimy w kosteczkę, a
czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy
masło (lub
olej), dodajemy
mięso i chwilkę smażymy.Teraz dodajemy
cebulę,
czosnek i
paprykę, a wszystko posypujemy
kminkiem i mieloną
papryką. Podsmażamy aż
mięso się zarumieni, a
cebula zeszkli. Całość zalewamy 600 ml
wody (można dolać
bulion) i dusimy pod przykryciem około godzinę, aż
mięso zmięknie.
Pomidory i
ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy je wraz z
pomidorami z puszki do garnka i mieszamy. Całość gotujemy jeszcze 15-20 min aż
ziemniaki się ugotują. Doprawiamy
solą i
pieprzem, ewentualnie
ostrą papryką. Jeśli chcemy uzyskać gęstszą konsystencję, gulasz należy odparować lub ewentualnie zrobić zasmażkę. Smacznego!