ßßß
SKŁADNIKI:80 dag łopatki lub szynki wieprzowej (ja używam szynki, ponieważ jest chudsza)2 cebule2-3 ząbki czosnku30 dag ziemniaków2-3 łyżki masła klarowanego lub olejupuszka pomidorów krojonych2 pomidory (opcjonalnie)duża czerwona paprykapo 1 łyżeczce kminku i słodkiej paprykisól, pieprz, ostra papryka do smakuPRZYGOTOWANIE:Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku rozgrzewamy masło (lub olej), dodajemy mięso i chwilkę smażymy.Teraz dodajemy cebulę, czosnek i paprykę, a wszystko posypujemy kminkiem i mieloną papryką. Podsmażamy aż mięso się zarumieni, a cebula zeszkli. Całość zalewamy 600 ml wody (można dolać bulion) i dusimy pod przykryciem około godzinę, aż mięso zmięknie.Pomidory i ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy je wraz z pomidorami z puszki do garnka i mieszamy. Całość gotujemy jeszcze 15-20 min aż ziemniaki się ugotują. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie ostrą papryką. Jeśli chcemy uzyskać gęstszą konsystencję, gulasz należy odparować lub ewentualnie zrobić zasmażkę. Smacznego!