ßßß
Pyszny i pożywny gulasz mięsno-warzywny, który doskonale nadaje się do kaszy :-), ale nie tylko... Możemy go przyrządzić zarówno z wieprzowiny jak i wołowiny.Składniki:ok. 70 dag łopatki lub karczku2 cebulekawałek pora1 duża czerwona paprykaszczypta ostrej paprykiszczypta pieprzu i soli2 ząbki czosnku1 rosołek1 szkl. piwa1/2 szkl. śmietany2 łyżki czubate mąkiolejWykonanie:Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się lekko zrumieni, dodać pokrojoną cebulę, paprykę i pora. Wszystko razem poddusić, po czym przełożyć do głębszego rondla lub garnka, zalać piwem, resztę uzupełnić wodą i dodać wszystkie przyprawy. Przykryć pokrywką i dusić, aż mięso będzie miękkie. Jeśli nam zbyt dużo wody odparuje, uzupełnić. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i zagęścić gulasz śmietaną wymieszana z mąką. Zagotować i gulasz gotowy.Smacznego :-)