ßßß

PRZYKŁADOWY PRZEPIS:(ok 10-12szt)„BAZA”PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE (ok 1,5 szklanki)OTRĘBY OWSIANE/PSZENNE/ŻYTNIE (1/2 szklanki)WIÓRKI KOKOSOWE (1/2 szklanki)ORZECHY LASKOWE / ZIEMNE /MIGDAŁY / NERKOWCE (2/3 szklanki)PESTKI DYNI (1/3 szklanki)PESTKI SŁONECZNIKA (1/3 szklanki)SUSZONA ŻURAWINA / FIGI / DAKTYLE (posiekane lub zmielone) (2/3 szklanki)ZARODKI PSZENNE (opcjonalnie – 1/2 szklanki)„SPOIWO”PŁATKI RYŻOWE BŁYSKAWICZNE (2/3 szklanki)SIEMIĘ LNIANE niemielone (1/3 szklanki)MASŁO (ok 50g)MIÓD (4-5 łyżek) lub CUKIER TRZCINOWY (5-6 łyżek)1 LASKA WANILIIMASŁO ORZECHOWE (opcjonalnie )(łyżka)BŁONNIK JABŁKOWY W PROSZKU (opcjonalnie – 3-4 łyżki)DO DEKORACJI:GORZKA CZEKOLADA / WIÓRKI KOKOSOWE / NASIONA GOJI / SUSZONE BANANY / PŁATKI MIGDAŁOWE+FOLIA ALUMINIOWAW misce łączymy płatki, otręby, zarodki, orzechy, pestki i suszone owoce. Przekładamy na wyłożoną folią aluminiową blaszkę do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180* piekarniku ok 10 minut. Dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i ponownie zapiekamy ok 10-15 minut (co kilka minut mieszamy łyżką by składniki równomiernie się zrumieniły.W międzyczasie, w garnku rozpuszczamy masło, cukier, dodajemy laskę wanilii, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Płatki ryżowe, błonnik i siemię zalewamy ok 250ml wody, gdy napęcznieją ewentualny nadmiar wody odlewamy.Do dużej miski wsypujemy podpieczoną wcześniej bazę batonów, dodajemy pozostałe składniki całość mieszamy i spowrotem wykładamy na blaszkę, dociskając dobrze łyżką. Zapiekamy ok 30 minut w temp 150*. Upieczony blok dobrze studzimy, po ok 2h wyjmujemy z blaszki, kroimy na ok 3cm paski.Dekoracja:*batony będą bardziej odporne na łamanie, jeśli spód pokryjecie cienką wartwą stopionej gorzkiej czekolady, ułożycie na woskowanym papierze do pieczenia i schodzicie dobrze w zamrażarce (nawet jeśli nie używacie czekolady, warto batony dobrze schłodzić ;)*czekolady warto też użyć by „przykleić do batonów el dekoracyjne
chrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną i sezamemchrupiące ciasteczka owsiano-migdałowe z solą morską (bez mąki)
ciasteczka marchewkowo-kokosowe