Wykonanie
ich skład można modyfikować wedle własnego uznania i tego, co akurat mamy w naszych kuchennych szafkach. Wykorzystać możemy
płatki,
otręby,
orzechy czy
suszone owoce. Przepis jest typowo „na oko”. Dzięki dodaniu namoczonych w ciepłej wodzie
płatków ryżowych i siemienia, lepiej się „skleją”. jeśli wolicie bardziej chrupiące,
dajcie więcej
orzechów a mniej
płatków ryżowych. Nie zawierają
jajek,
mleka ani
mąki, przez długi okres się nie zepsują. Są o niebo zdrowsze od tych sklepowych i banalnie proste. Na ostatnie kilka minut pieczenia warto zwiększyć nienacznie temperaturę i ustawić termoobieg by batony zrumieniły się z wierzchu


PRZYKŁADOWY PRZEPIS:(ok 10-12szt)„BAZA”
PŁATKI OWSIANE GÓRSKIE (ok 1,5 szklanki)
OTRĘBY OWSIANE/PSZENNE/ŻYTNIE (1/2 szklanki)
WIÓRKI KOKOSOWE (1/2 szklanki)
ORZECHY LASKOWE / ZIEMNE /
MIGDAŁY /
NERKOWCE (2/3 szklanki)
PESTKI DYNI (1/3 szklanki)
PESTKI SŁONECZNIKA (1/3 szklanki)
SUSZONA ŻURAWINA /
FIGI /
DAKTYLE (posiekane lub zmielone) (2/3 szklanki)
ZARODKI PSZENNE (opcjonalnie – 1/2 szklanki)„SPOIWO”
PŁATKI RYŻOWE BŁYSKAWICZNE (2/3 szklanki)
SIEMIĘ LNIANE niemielone (1/3 szklanki)MASŁO (ok 50g)
MIÓD (4-5 łyżek) lub
CUKIER TRZCINOWY (5-6 łyżek)1
LASKA WANILIIMASŁO ORZECHOWE (opcjonalnie )(łyżka)BŁONNIK
JABŁKOWY W PROSZKU (opcjonalnie – 3-4 łyżki)DO DEKORACJI:
GORZKA CZEKOLADA /
WIÓRKI KOKOSOWE / NASIONA GOJI / SUSZONE
BANANY /
PŁATKI MIGDAŁOWE+FOLIA ALUMINIOWAW misce łączymy
płatki,
otręby, zarodki,
orzechy, pestki i
suszone owoce. Przekładamy na wyłożoną folią aluminiową blaszkę do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180* piekarniku ok 10 minut. Dodajemy
wiórki kokosowe, mieszamy i ponownie zapiekamy ok 10-15 minut (co kilka minut mieszamy łyżką by składniki równomiernie się zrumieniły.W międzyczasie, w garnku rozpuszczamy
masło,
cukier, dodajemy
laskę wanilii, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Płatki ryżowe, błonnik i siemię zalewamy ok 250ml
wody, gdy napęcznieją ewentualny nadmiar
wody odlewamy.Do dużej miski wsypujemy podpieczoną wcześniej bazę batonów, dodajemy pozostałe składniki całość mieszamy i spowrotem wykładamy na blaszkę, dociskając dobrze łyżką. Zapiekamy ok 30 minut w temp 150*. Upieczony blok dobrze studzimy, po ok 2h wyjmujemy z blaszki, kroimy na ok 3cm paski.Dekoracja:*batony będą bardziej odporne na łamanie, jeśli spód pokryjecie cienką wartwą stopionej
gorzkiej czekolady, ułożycie na woskowanym papierze do pieczenia i schodzicie dobrze w zamrażarce (nawet jeśli nie używacie
czekolady, warto batony dobrze schłodzić ;)*
czekolady warto też użyć by „przykleić do batonów el dekoracyjne


chrupiące
ciasteczka owsiane z
żurawiną i
sezamemchrupiące
ciasteczka owsiano-
migdałowe z
solą morską (bez
mąki)
ciasteczka marchewkowo-
kokosowe