ßßß

(ok 20-25 szt)MĄKA (może być pełnoziarnista/bezglutenowa) (150g)MASŁO (ok 80g)GORZKA CZEKOLADA (100g posiekanej + 50g do rozpuszczenia)MASŁO ORZECHOWE (2 łyżki)KAKAO (bez cukru) (50g)CUKIER TRZCINOWY (50g)PROSZEK DO PIECZENIA (łyżeczka)SODA OCZYSZCZONA (łyżeczka)2-3 SUSZONE PAPRYCZKI CHILLI (posiekane) (lub łyżeczka płatków chilli/pół łyżeczki mielonego chilli)W garnku (w kąpieli wodnej) rozpuszczamy masło i 50g czekolady, dodajemy masło orzechowe, mieszamy i odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, cukier, chilli, posiekaną czekoladę, proszek do pieczenia i sodę, mieszamy. Dodajemy wystudzoną masę wyrabiamy ciasto by powstała kula (w razie czego dosypując nieco więcej mąki). Z ciasta formujemy kulki, układamy je w dość sporych odstepach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczamy dłonią. Pieczemy ok 10 minut w 180*. Gotowe!
batoniki zbożowo-orzechowe
chrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną i sezamemchrupiące ciasteczka owsiano-migdałowe z solą morską (bez mąki)
ciasteczka marchewkowo-kokosowe