ßßß

Czekolada ma tą wspaniałą właściwość, że doskonale „maskuje” nieobecność składników kluczowych w większości deserów – cukru i masła. Bez niej takie właśnie „odchudzone” desery rzadko smakują…jakkolwiek. (i wolę wtedy zjeść jedno ‚normalne’ ciastko niż trzy byle jakie). Lecz dziś kolejny czekoladowy eksperyment – babeczki bez jajek, bez tłuszczu, mogą być i bez laktozy i glutenu (jeśli użyjecie roślinnego mleka i mąki bezglutenowej)… czy coś w nich wogóle jest? Szykujcie 2 miski i pół godziny czasu. Pieczemy babeczki!(ok 10-12 szt)MLEKO KROWIE/ROŚLINNE (1 szklanka)MĄKA PSZENNA/ORKISZOWA/BEZGLUTENOWA (ok 1 , 5 szklanki)KAKAO (bez cukru) (1/4 szklanki)MIÓD (2/3 szklanki)GORZKA CZEKOLADA (lub pół na pół z mleczną) (100g)SOK I SKÓRKA STARTA Z 1 POMARAŃCZYKONFITURA Z POMARAŃCZY (opcjonalnie – 1/2 słoiczka)PROSZEK DO PIECZENIA (1 łyżeczka)SODA OCZYSZCZONA (1/2 łyżeczki)SZCZYPTA SOLIAROMAT POMARAŃCZOWY (opcjonalnie- kilka kropel)W jednej misce łączymy składniki mokre, (mleko, sok i skórkę z pomarańczy, miód, aromat), drugiej składniki suche (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól). Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę (ok 75g) i konfiturę pomarańczową. Masę wylewamy do wysmarowanych delikatnie oliwą (lub nie, jeśli posiadamy silikonowe) foremek na muffiny. Posypujemy resztą czekolady. Pieczemy w 180* ok 25 minut. Gotowe!
batoniki zbożowo-orzechowe
chrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną i sezamem
ciasteczka marchewkowo-kokosowe
Podziel się: