Wykonanie
0 LikesPodziel się:

Czekolada ma tą wspaniałą właściwość, że doskonale „maskuje” nieobecność składników kluczowych w większości deserów –
cukru i
masła. Bez niej takie właśnie „odchudzone” desery rzadko smakują…jakkolwiek. (i wolę wtedy zjeść jedno ‚normalne’
ciastko niż trzy byle jakie). Lecz dziś kolejny
czekoladowy eksperyment – babeczki bez
jajek, bez tłuszczu, mogą być i bez laktozy i glutenu (jeśli użyjecie roślinnego
mleka i
mąki bezglutenowej)… czy coś w nich wogóle jest? Szykujcie 2 miski i pół godziny czasu. Pieczemy babeczki!(ok 10-12 szt)
MLEKO KROWIE/ROŚLINNE (1 szklanka)MĄKA PSZENNA/ORKISZOWA/BEZGLUTENOWA (ok 1 , 5 szklanki)
KAKAO (bez
cukru) (1/4 szklanki)
MIÓD (2/3 szklanki)
GORZKA CZEKOLADA (lub pół na pół z
mleczną) (100g)SOK I SKÓRKA STARTA Z 1
POMARAŃCZYKONFITURA Z
POMARAŃCZY (opcjonalnie – 1/2 słoiczka)
PROSZEK DO PIECZENIA (1 łyżeczka)
SODA OCZYSZCZONA (1/2 łyżeczki)SZCZYPTA
SOLIAROMAT POMARAŃCZOWY (opcjonalnie- kilka kropel)W jednej misce łączymy składniki mokre, (
mleko, sok i skórkę z
pomarańczy,
miód, aromat), drugiej składniki suche (
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól). Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy posiekaną
czekoladę (ok 75g) i
konfiturę pomarańczową. Masę wylewamy do wysmarowanych delikatnie
oliwą (lub nie, jeśli posiadamy silikonowe) foremek na muffiny. Posypujemy resztą
czekolady. Pieczemy w 180* ok 25 minut. Gotowe!

batoniki zbożowo-
orzechowe
chrupiące
ciasteczka owsiane z
żurawiną i
sezamem
ciasteczka marchewkowo-
kokosowe
Podziel się: