ßßß Cookit - przepis na super czekoladowe muffiny z pomarańczą

super czekoladowe muffiny z pomarańczą

nazwa

Wykonanie

0 Likes
Podziel się:
Czekolada ma tą wspaniałą właściwość, że doskonale „maskuje” nieobecność składników kluczowych w większości deserów – cukru i masła. Bez niej takie właśnie „odchudzone” desery rzadko smakują…jakkolwiek. (i wolę wtedy zjeść jedno ‚normalne’ ciastko niż trzy byle jakie). Lecz dziś kolejny czekoladowy eksperyment – babeczki bez jajek, bez tłuszczu, mogą być i bez laktozy i glutenu (jeśli użyjecie roślinnego mleka i mąki bezglutenowej)… czy coś w nich wogóle jest? Szykujcie 2 miski i pół godziny czasu. Pieczemy babeczki!
(ok 10-12 szt)
MLEKO KROWIE/ROŚLINNE (1 szklanka)
MĄKA PSZENNA/ORKISZOWA/BEZGLUTENOWA (ok 1 , 5 szklanki)
KAKAO (bez cukru) (1/4 szklanki)
MIÓD (2/3 szklanki)
GORZKA CZEKOLADA (lub pół na pół z mleczną) (100g)
SOK I SKÓRKA STARTA Z 1 POMARAŃCZY
KONFITURA Z POMARAŃCZY (opcjonalnie – 1/2 słoiczka)
PROSZEK DO PIECZENIA (1 łyżeczka)
SODA OCZYSZCZONA (1/2 łyżeczki)
SZCZYPTA SOLI
AROMAT POMARAŃCZOWY (opcjonalnie- kilka kropel)
W jednej misce łączymy składniki mokre, (mleko, sok i skórkę z pomarańczy, miód, aromat), drugiej składniki suche (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól). Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę (ok 75g) i konfiturę pomarańczową. Masę wylewamy do wysmarowanych delikatnie oliwą (lub nie, jeśli posiadamy silikonowe) foremek na muffiny. Posypujemy resztą czekolady. Pieczemy w 180* ok 25 minut. Gotowe!
batoniki zbożowo-orzechowe
chrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną i sezamem
ciasteczka marchewkowo-kokosowe
Podziel się:
Źródło:http://thefoodtime.com/super-czekoladowe-muffiny-z-pomarancza