ßßß
MĄKA (pszenna/pełnoziarnista/bezglutenowa – 1 szklanka)PŁATKI OWSIANE /JĘCZMIENNE (1,5 szklanki)DYNIA, obrana i pokrojona (400g)1 DUŻE JAJKOMIÓD (1/3 szklanki)CUKIER TRZCINOWY (1/3 szklanki)GORZKA CZEKOLADA, posiekana (100g)ORZECHY LASKOWE, posiekane (1/2 szklanki)PROSZEK DO PIECZENIA (1/2 łyżeczki)SODA OCZYSZCZONA (1/2 łyżeczki)CYNAMON (opcjonalnie – 1 łyżeczka)SÓL (szczypta)Dynię kroimy na kawałki, układamy na żaroodpornej blaszce do pieczenia (lub na folii aluminiowej) i zapiekamy w 180* ok 40 minut. (ma być miękka). Upieczoną blendujemy na gładki mus.Przygotowujemy 2 miski: w jednej łączymy mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon. Do drugiej wbijamy jajko, dodajemy puree, miód, całość roztrzepujemy. Łączymy zawartość obu misek, dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nabieramy ciasto przekładamy na blachę formując ciastka (zachowując kilku cm. odstępy). Pieczemy w 180* ok 15 minut (aż ciacha lekko się zrumienią). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Gotowe!(po wyjęciu z piekarnika ciastka są miękkie, później lekko twardnieją, jeśli jednak wolicie typowo „chrupiące” możecie popiec je nieco dłużej)
batoniki zbożowo-orzechowe
chrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną i sezamemchrupiące ciasteczka owsiano-migdałowe z solą morską (bez mąki)
ciasteczka marchewkowo-kokosowe