Wykonanie

MĄKA (pszenna/pełnoziarnista/bezglutenowa – 1 szklanka)
PŁATKI OWSIANE /JĘCZMIENNE (1,5 szklanki)
DYNIA, obrana i pokrojona (400g)1 DUŻE
JAJKOMIÓD (1/3 szklanki)
CUKIER TRZCINOWY (1/3 szklanki)
GORZKA CZEKOLADA, posiekana (100g)
ORZECHY LASKOWE, posiekane (1/2 szklanki)
PROSZEK DO PIECZENIA (1/2 łyżeczki)
SODA OCZYSZCZONA (1/2 łyżeczki)
CYNAMON (opcjonalnie – 1 łyżeczka)
SÓL (szczypta)
Dynię kroimy na kawałki, układamy na żaroodpornej blaszce do pieczenia (lub na folii aluminiowej) i zapiekamy w 180* ok 40 minut. (ma być miękka). Upieczoną blendujemy na gładki mus.Przygotowujemy 2 miski: w jednej łączymy
mąkę,
płatki,
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier,
cynamon. Do drugiej wbijamy
jajko, dodajemy puree,
miód, całość roztrzepujemy. Łączymy zawartość obu misek, dodajemy posiekane
orzechy i
czekoladę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nabieramy ciasto przekładamy na blachę formując
ciastka (zachowując kilku cm. odstępy). Pieczemy w 180* ok 15 minut (aż ciacha lekko się zrumienią). Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Gotowe!(po wyjęciu z piekarnika
ciastka są miękkie, później lekko twardnieją, jeśli jednak wolicie typowo „chrupiące” możecie popiec je nieco dłużej)

batoniki zbożowo-
orzechowe
chrupiące
ciasteczka owsiane z
żurawiną i
sezamemchrupiące
ciasteczka owsiano-
migdałowe z
solą morską (bez
mąki)
ciasteczka marchewkowo-
kokosowe