ßßß


Rustykalne muffiny z owocami leśnymi, które zrobić możecie całym rokiem :) Błyskawiczne, idealne na zdrową przekąskę w ciągu tygodnia czy na niedzielny podwieczorek. W tym roku dedykuję je wszystkim super babciom i dziadkom!(12-14szt)1,5 szklanki mąki (użyłam orkiszowej ale może być dowolna)1/2 szklanki płatków owsianych1 szklanka rozmrożonych i odsączonych owoców leśnych lub 2/3 szklanki dobrej jakości dżemu (porzeczkowego/ jagodowego/ wiśniowego itp)1 duże jajko1/3 szklanki płynnego miodu50 g masła, roztopionego i przestudzonego (można zastąpić np olejem kokosowym)200g jogurtu greckiego1,5 łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonu, opcjonalnieszczypta soliKRUSZONKA:1/2 szklanki wiórków kokosowych / mąki lub zmielonych płatków owsianych2 łyżki miodu lub 2-3 łyżki cukru trzcinowego2 łyżki miękkiego masła lub oleju kokosowegoaromat waniliowyOPCJONALNIE:100g posiekanej gorzkiej czekolady100g posiekanych migdałów lub płatków migdałowychmiód, do polanianie masz wszystkich potrzebnych składników? najtańsze znajdziesz tutaj!Piekarnik nagrzewamy do 180*C.W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.W drugim łączymy jajka z jogurtem, miodem i rozpuszczonym, wystudzonym masłem.Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy delikatnie dużą łyżką lub silikonową szpatułką tylko do połączenia składników (otrzymane ciasto będzie dość gęste – jeśli jednak jest zbyt gęste możemy dolać niewielką ilość jogurtu lub mleka). Na koniec dosypujemy dodatki i jeszcze raz mieszamy.Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy palcami do połączenia składników.Ciasto przekladamy do papilotek lub plastikowych foremek na muffinki (do 3/4 wysokości). Posypujemy kruszonką.Pieczemy przez około 25 minut (ważne by muffinek nie przepiec – wyjdą wtedy suche w środku!). Gotowe!
absolutnie najprostsze, bezmączne i bezcukrowe brownie
batoniki zbożowo-orzechowe
błyskawiczne tosty francuskie z pomarańczami