ßßß Cookit - przepis na Ciasto migdałowo-cynamonowe

Ciasto migdałowo-cynamonowe

nazwa

Wykonanie

Niezwykły aromat migdałów oraz cynamonu otulający dom magiczną aurą i ciepłem...
Składniki:
szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego,
1,5 szklanki mąki, np. orkiszowej,
pół szklanki oleju roślinnego,
2 jajka,
1/3 szklanki cukru trzcinowego,
6 łyżek miodu,
1/3 szklanki migdałów w całości lub płatków migdałowych,
2 łyżki cynamonu,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka sody.
Przygotowanie:
W przypadku całych migdałów rozgniatamy je drobno tłuczkiem.
Rozgniecione migdały lub płatki migdałowe mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami, czyli mąką, cukrem, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz sodą, odkładamy.
W oddzielnym naczyniu, np. misce, mieszamy ze sobą za pomocą widelca lub ubijaczki do jajek składniki mokre, czyli jogurt, olej, jajka oraz miód, do połączenia, czyli uzyskania w miarę jednolitej masy.
Następnie dodajemy do nich wymieszane ze sobą składniki suche i mieszamy dalej przez 3-4 minuty do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki typu keksówka nasmarowanej olejem lub wysłanej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 ° C .
Źródło:http://kuchnialetycji.blogspot.com/2013/12/ciasto-migdaowo-cynamonowe.html