Wykonanie
Niezwykły aromat
migdałów oraz
cynamonu otulający dom magiczną aurą i ciepłem...

Składniki:szklanka
jogurtu naturalnego lub greckiego,1,5 szklanki
mąki, np. orkiszowej,pół szklanki
oleju roślinnego,2
jajka,1/3 szklanki
cukru trzcinowego,6 łyżek
miodu,1/3 szklanki
migdałów w całości lub
płatków migdałowych,2 łyżki
cynamonu,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,łyżeczka
sody.

Przygotowanie:W przypadku całych
migdałów rozgniatamy je drobno tłuczkiem.Rozgniecione
migdały lub
płatki migdałowe mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami, czyli
mąką,
cukrem,
cynamonem,
proszkiem do pieczenia oraz
sodą, odkładamy.W oddzielnym naczyniu, np. misce, mieszamy ze sobą za pomocą widelca lub ubijaczki do
jajek składniki mokre, czyli
jogurt,
olej,
jajka oraz
miód, do połączenia, czyli uzyskania w miarę jednolitej masy.Następnie dodajemy do nich wymieszane ze sobą składniki suche i mieszamy dalej przez 3-4 minuty do połączenia składników.Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki typu keksówka nasmarowanej
olejem lub wysłanej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 ° C .