Wykonanie
Ostatnimi czasy
mąka kokosowa stała się jednym z moich ulubionych kuchennych składników. Na początku przepisy z jej udziałem nie do końca mi wychodziły, nie umiałam wyczuć proporcji, co dodatkowo utrudniał fakt, że w zależności od firmy
mąki bardzo różnią się konsystencją. Jednak gdy nabrałam trochę wprawy, to przepadłam ;)Ten chlebek to jeden z moich ulubionych
kokosowych przepisów. Wbrew pozorom, bardzo prosty i szybki w wykonaniu( nie licząc czasu pieczenia to naprawdę kwestia kilku minut!) Sprawdza się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i deser. A za walory smakowe ręczy cała moja rodzina.Składniki:[inspiracja]-3 dojrzałe
banany-5
jajek-1/3 kostki
masła(ok. 70 g)-3-4 łyżki
miodu-pół szklanki
mąki kokosowej-1 łyżeczka
proszku do pieczenia-1 łyżeczka
sody-szczypta
soli-pół łyżeczki
cynamonu-kilka kropel
aromatu waniliowego-garść orzechów/bakalii/płatków
migdałowychBanany zmiksować na gładkie puree, dodać rozpuszczone
masło, ponownie zmiksować. Następnie dodać
miód,
jajka i
aromat waniliowy, znów zmiksować.W osobnej misce wymieszać
mąkę kokosową,
proszek do pieczenia,
sodę i
cynamon. Dodać do masy bananowej, mieszać do powstania gładkiej masy.Masę przełożyć do natłuszczonej foremki na
chleb, posypać orzechami/płatkami migdałowymi. Piec ok 40-45 min( do "suchego patyczka") w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ostudzić w uchylonym piekarniku.