ßßß Cookit - przepis na Chleb bananowo-kokosowy. Zdrowy i bezglutenowy!

Chleb bananowo-kokosowy. Zdrowy i bezglutenowy!

nazwa

Wykonanie

Ostatnimi czasy mąka kokosowa stała się jednym z moich ulubionych kuchennych składników. Na początku przepisy z jej udziałem nie do końca mi wychodziły, nie umiałam wyczuć proporcji, co dodatkowo utrudniał fakt, że w zależności od firmy mąki bardzo różnią się konsystencją. Jednak gdy nabrałam trochę wprawy, to przepadłam ;)
Ten chlebek to jeden z moich ulubionych kokosowych przepisów. Wbrew pozorom, bardzo prosty i szybki w wykonaniu( nie licząc czasu pieczenia to naprawdę kwestia kilku minut!) Sprawdza się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i deser. A za walory smakowe ręczy cała moja rodzina.
Składniki:
[inspiracja]
-3 dojrzałe banany
-5 jajek
-1/3 kostki masła(ok. 70 g)
-3-4 łyżki miodu
-pół szklanki mąki kokosowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-szczypta soli
-pół łyżeczki cynamonu
-kilka kropel aromatu waniliowego
-garść orzechów/bakalii/płatków migdałowych
Banany zmiksować na gładkie puree, dodać rozpuszczone masło, ponownie zmiksować. Następnie dodać miód, jajka i aromat waniliowy, znów zmiksować.
W osobnej misce wymieszać mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodać do masy bananowej, mieszać do powstania gładkiej masy.
Masę przełożyć do natłuszczonej foremki na chleb, posypać orzechami/płatkami migdałowymi. Piec ok 40-45 min( do "suchego patyczka") w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ostudzić w uchylonym piekarniku.
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2014/05/chleb-bananowo-kokosowy-zdrowy-i.html