Wykonanie
Dziś propozycja dla łakomczuszków, ale w trochę zdrowszej, dietetycznej wersji, bo bez
mąki pszennej, za to wypełnionych zdrowymi tłuszczami i błonnikiem piegusek .
Ciasteczka smakują wspaniale. Lekko kruche, nie za słodkie, ale za to bardzo
orzechowe i pożywne. W sam raz na drugie śniadanie bądź podwieczorek.Serdecznie zapraszam...

Składniki:1 1/2 szklanki zmielonych
migdałów lub
mąki migdałowej1/2 szklanki zmielonego
siemienia lnianego1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/2 łyżeczki
cynamonugarść
płatków migdałowychgarść pokruszonej
gorzkiej czekolady minimum 85 %
kakao1 duże
jajko2 łyżki
serka quark lub gęstego
jogurtu1/2 szklanki roztopionego
oleju kokosowego lub
masła1 łyżka
mioduPiekarnik rozgrzewamy do 180°C.W jednym naczyniu mieszamy składniki suche. W drugim naczyniu rozbijamy
jajko i mieszamy z
olejem kokosowym,
serkiem i
miodem. Następnie łączymy zawartość obu naczyń dodajemy
czekoladowe granulki i
migdały.Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Z ciasta formujemy średniej wielkości kulki, które spłaszczamy rękoma.
Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż brzegi ładnie się zrumienią. Po czym wykładamy je z piekarnika i studzimy na kratce.


Smacznego...