ßßß Cookit - przepis na Bezpszenne pieguski

Bezpszenne pieguski

nazwa

Wykonanie

Dziś propozycja dla łakomczuszków, ale w trochę zdrowszej, dietetycznej wersji, bo bez mąki pszennej, za to wypełnionych zdrowymi tłuszczami i błonnikiem piegusek .
Ciasteczka smakują wspaniale. Lekko kruche, nie za słodkie, ale za to bardzo orzechowe i pożywne. W sam raz na drugie śniadanie bądź podwieczorek.
Serdecznie zapraszam...
Składniki:
1 1/2 szklanki zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
garść płatków migdałowych
garść pokruszonej gorzkiej czekolady minimum 85 % kakao
1 duże jajko
2 łyżki serka quark lub gęstego jogurtu
1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego lub masła
1 łyżka miodu
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche. W drugim naczyniu rozbijamy jajko i mieszamy z olejem kokosowym, serkiem i miodem. Następnie łączymy zawartość obu naczyń dodajemy czekoladowe granulki i migdały.
Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Z ciasta formujemy średniej wielkości kulki, które spłaszczamy rękoma.
Ciasteczka wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż brzegi ładnie się zrumienią. Po czym wykładamy je z piekarnika i studzimy na kratce.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2014/02/bezpszenne-pieguski.html