ßßß

PŁATKI OWSIANE (2 szklanki)MĄKA OWSIANA (lub po prostu zblendowane na proszek płatki)/RAZOWA (1/2 szklanki)1 DUŻE JAJKOSUSZONA ŻURAWINA (1/2 szklanki)SEZAM, podprażony (1/3 szklanki)OLEJ KOKOSOWY/RZEPAKOWY (100ml)SODA OCZYSZCZONA I PROSZEK DO PIECZENIA (po 1/2 łyżeczki)MIÓD (2/3 szklanki lub nieco mniej)SÓL (szczypta)W jednej misce łączymy składniki suche: płatki, mąkę, sezam, żurawinę, sodę, proszek do pieczenia, sol; w drugiej mokre: olej, miód, jajko. Łączymy zawartość obu misek (powinna powstać gęsta, kleista masa; jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy więcej mąki). Ciasto nakładamy łyżeczką na blaszkę wyłożoną woskowanym papierem do pieczenia, zachowując kilku cm odstępy, lekko spłaszczamy. Pieczemy 10-12 minut w 190* (do zrumienienia). Gotowe! (!! ciastka po wystudzeniu twardnieją)
batoniki zbożowo-orzechowe
ciasteczka marchewkowo-kokosowe
czekoladowe muffiny z pomarańcząPodziel się: