Wykonanie
Do ciasta
marchewkowego przymierzałam się już dość długo. Jednak ciągle o nim zapominałam. W końcu przypomniało mi się o nim, gdy znalazłam w domu 2 worki
marchewki i trzeba było coś z niej zrobić. Ciasto
marchewkowe - bez
mąki,
cukru i zbędnych tłuszczy. Mokre, sycące, pełne naturalnej
słodyczy. Zadowala nawet najbardziej wybrednych smakoszy.przepis na tortownicę o średnicy 23 cm

6 duże
marchewki150 g
płatków owsianych2 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
cynamonuszczypta
imbiru4
jajka2 łyżki
miodu2 łyżki
oleju kokosowego50 g
orzechów włoskich+ 400g
serka homogenizowanosok z połowy
pomarańczyłyżka
mioduMarchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Płatki owsiane zmiel na
mąkę za pomocą blendera.
Białka oddziel od
żółtek, ubij je na sztywną pianę z szczyptą
soli. Następnie dodawaj po jednym
żółtku, cały czas ucierając. Kolejnie dodawaj startą
marchew, wymieszaj,
potem dodaj
cynamon,
imbir,
proszek do pieczenia i zmielone
płatki owsiane. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj rozpuszczony
miód z
olejem kokosowym oraz posiekane
orzechy, ponownie wymieszaj. Ciasto wyłóż na tortownicę wysmarowaną
masłem. Piecz ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Po upieczeniu pozostaw na ok. 20 minut w piekarniku, a następnie odstaw w chłodne miejsce na ok. 2h. W tym czasie przygotuj krem: zmiksuj
serek homogenizowany z rozpuszczonym
miodem i
sokiem z
pomarańczy, wymieszaj. Gdy ciasto przestygnie posmaruj jego wierzch kremem. Udekoruj
orzechami włoskimi.Smacznego :)