Wykonanie
Przechodząc na zdrowe odżywianie wcale nie trzeba rezygnować ze słodkości, czasem są one wręcz wskazane :) Tak właśnie jest z tymi
ciastkami - mnóstwo dobroci zamkniętych w małych ciasteczkach :) Idealnie sprawdzają się jako przekąska w ciągu dnia lub jako szybka przekąska po treningu. Są bogate w
białko oraz zdrowe tłuszcze i oczywiście nie zawierają glutenu :) Jeśli chcecie możecie pominąć odżywkę
białkową, dodajcie wtedy więcej
mąki ryżowej i odrobinę
miodu, aby
ciastka były lekko słodkie :) Obowiązkowo dodajcie nasiona chia, bo to wspaniale źródło kwasów omega-3, żelaza, wapnia i
białka. Uwierzcie są świetne :) Nasiona chia można kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Ja swoje kupiłam w sklepie Biożywczy :)przepis na 12
ciasteczek
100g
mąki ryżowej30g odżywki
białkowej o smaku
białej czekoladypół łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki nasion chia (ja swoje kupiłam TUTAJ)
jajko50g
oleju kokosowegoszczypta
soliMąkę ryżową przesiej do miski, dodaj
proszek do pieczenia, odżywkę
białkową, nasiona chia oraz szczyptę
soli. Wymieszaj dokładnie. W osobnym naczyniu wymieszaj
jajko z roztopionym
olejem kokosowym. Do suchych składników dodaj składniki mokre. Zagnieć gładkie ciasto, a następnie schłódź go ok. 1h w lodówce.Następnie ciasto rozwałkuj, wycinaj z niego
ciastka o dowolnych kształtach. Gotowe układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.Podawaj po wystudzeniu :)Smacznego :)


