Wykonanie
Jajka sadzone w ciekawych kształtach to świetny pomysł na śniadanie nie tylko w świąteczne poranki. Smaży się je szybko i choć zrobienie takich
jajek wymaga odrobinę wprawy to i tak fajna zabawa.Składniki:
jajkosólolej do smażeniametalowa foremka do wycinania
ciastekWykonanie:
Jajko rozbić do naczynia z którego łatwo będzie go przelać do foremki. Należy uważać aby
żółtko było całe.W przypadku gwiazdki mnie się to nie do końca udało.Na patelni rozgrzać
olej i ułożyć foremkę. UWAGA foremka się bardzo szybko nagrzewa.Gdy
olej będzie gorący wlać
jajko do foremki, posolić i przykryć patelnię pokrywką. Smażyć kilka minut sprawdzając czy
białko się ścięło.Jeśli lubimy
żółtko dobrze ścięte pod koniec smażenia można przewrócić
jajko w foremce na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę.usmażone
jajka przełożyć z foremkami na talerz. Poczekać aż foremka odrobinę ostygnie i wyciągnąć
jajka.