Wykonanie
Dzisiaj wielokrotnie sprawdzone ciacha do zrobienia w ekspresowym tempie. Są naprawdę proste, krótko się pieką i zaspokoją apetyt każdego łasucha, o czekoladoholikach nie wspominając :) Wychodzą spore, miękkie lub chrupiące, w zależności od tego jak długo będą się piekły.Przepis inspirowany
ciastkami z bloga moje wypieki.kalorie i makroskładniki dla 1 sztukiskładniki na 12
ciastek►
jajka [1 sztuka]►
cukier trzcinowy [100 g / 1/2 szklank i ]► roztopione masło/olej
kokosowy [70 g]►
mąka pszenna [65 g / 1/2 szklanki]►
proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki]►
czekolada deserowa [100 g do rozpuszczenia i opcjonalne 100 g do posiekania]►
sól [szczypta]Tabliczkę
czekolady roztopić w kąpieli
wodnej i przestudzić.W misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól.Do
czekolady dodać roztopiony
olej kokosowy i wbić
jajko.Wymieszać składniki suche z mokrymi i piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 190 stopniach przez 13 minut, jeśli
ciastka maja być lekko miękkie w środku, 15 minut jeśli w całości mają być chrupiące (osobiście polecam pierwszą opcję). Przy nakładaniu ciasta na blachę zostawić odstępy
między ciastkami bo podczas pieczenia mocno zwiększają objętość.