Wykonanie
Ciastka moooocno
czekoladowe, duże … pachnące
czekoladą, takie jak można spotkać na ladzie w dobrej kawiarni, może nawet lepsze 😉 … z zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie, lekko ciągnące … z odrobiną
kawy, która dodatkowo dodaje im jeszcze większej wytrawności. Jedno ciacho potrafi zaspokoić wielką ochotę na coś
czekoladowego i pysznego! Bardzo polecam.
Składniki na 12 dużych
ciastek:500 g
gorzkiej czekolady 70%100 g
oleju kokosowego200 g
cukru trzcinowego muscovado2
jajka100 g
mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki świeżo zmielonej
kawy1 łyżeczka
proszku do pieczenia1\2 łyżeczki
soli himalajskiejWykonanie:Piekarnik nastawiony na 150 st. C z termoobiegiem. Dwie duże blach z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na każdym papierze odrysowujemy po 6 okręgów o średnicy 9 cm. Odstawiamy.Przygotowujemy składniki. 300 g
czekolady siekamy na małe kawałeczki. Odstawiamy.Do szklanej miski przekładamy 200 g połamanej
czekolady, dodajemy
olej kokosowy, składniki roztapiamy w kąpieli
wodnej.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
solą. Odstawiamy.W większej misce miksujemy
cukier z
jajkami i
kawą. Gdy masa
zrobi się jasno brązowa naprzemiennie dodajemy suche składniki z
czekoladowo –
olejową masą. Na koniec wsypujemy posiekaną
czekoladę i dokładnie mieszamy.Na każdym narysowany na papierze okręgu rozkładamy po czubatej łyżce czekoladowej masy.
Ciastka wstawiamy do piekarnika i pieczemy 11- 12 minut, uważamy, aby ich nie spiec i nie przesuszyć.
Ciastka leciutko podrosną, wówczas będą gotowe. Po o wyjęciu z piekarnika
czekoladowe smakołyki będą miękkie, aby zdjąć je z blach musimy poczekać aż przestygną.Smacznego!