ßßß Cookit - przepis na Chlebek bananowy z chia

Chlebek bananowy z chia

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię piec chlebki bananowe, są naprawdę pyszne. Robi je się bardzo szybko i można w zasadzie dodać do nich co się lubi. Ja najbardziej lubię z pyszną polewą w towarzystwie ulubionej herbaty. Zaletą takiego ciasta jest jego wilgotność, to taki rodzaj babki. Taki chlebek możemy podać na drugie śniadanie, zabrać ze sobą do pracy lub dać dziecku do szkoły, na podwieczorek lub poczęstować nim gości. Jestem pewna, że będzie smakowało. Mnie niestety dopadło choróbsko, cały czas tylko leżę w łóżku i w zasadzie nie funkcjonuje inaczej. Mam tylko nadzieję, że w miarę szybko mi przejdzie. Dbajcie o siebie kochani. Miłego dnia wam życzę.
Przepis na chlebek bananowy dodaje do naszej akcji na fb Błyskawiczne Piątki.
Zapraszam :-)
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- szczypta soli
- 30 g oleju kokosowego
- 100 g cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 dojrzałe banany
- 3 łyżki nasion chia
polewa
- zaparzona kawa - 3 łyżeczki
- cukier puder
Wykonanie:
Do miski wbijamy jajko i miksujemy go z cukrem trzcinowym i mlekiem. Następnie dodajemy olej kokosowy (powinien być w postaci płynnej - jeżeli nie to należy go lekko podgrzać - ja nie podgrzewałam bo jest ciepło w domu i mój ma postać płynną). Dodajemy rozgniecione banany (ja rozgniotłam tłuczkiem do ziemniaków, ale można też widelcem), ważne aby banany były dojrzałe. Miksujemy wszystko razem i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz porcjami mąkę. Mieszamy mikserem lub łyżką. Na koniec dodajemy nasiona chia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem kokosowym blaszki (u mnie keksówka 40 cm) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez godzinę lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy chwilkę w blaszce, następnie wyciągamy z blaszki i studzimy na kratce. Zaparzamy mocniejszą kawę - ja wsypałam 2 łyżeczki kawy zmielonej i zalałam 100 ml wrzątku, następnie wzięłam 3 łyżeczki naparu i dodawałam mieszając cukier puder, aż kawa zgęstniała i powstał lukier. Przestudzony chlebek bananowy polałam kawowy lukrem.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2017/01/chlebek-bananowy-z-chia.html