Wykonanie
Bardzo lubię piec
chlebki bananowe, są naprawdę pyszne. Robi je się bardzo szybko i można w zasadzie dodać do nich co się lubi. Ja najbardziej lubię z pyszną polewą w towarzystwie ulubionej
herbaty. Zaletą takiego ciasta jest jego wilgotność, to taki rodzaj babki. Taki chlebek możemy podać na drugie śniadanie, zabrać ze sobą do pracy lub dać dziecku do szkoły, na podwieczorek lub poczęstować nim gości. Jestem pewna, że będzie smakowało. Mnie niestety dopadło choróbsko, cały czas tylko leżę w łóżku i w zasadzie nie funkcjonuje inaczej. Mam tylko nadzieję, że w miarę szybko mi przejdzie. Dbajcie o siebie kochani. Miłego dnia wam życzę.Przepis na chlebek
bananowy dodaje do naszej akcji na fb Błyskawiczne Piątki.Zapraszam :-)Składniki:- 250 g
mąki pszennej- 1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia- 1
jajko- szczypta
soli- 30 g
oleju kokosowego- 100 g
cukru trzcinowego- 1/2 szklanki
mleka- 2 dojrzałe
banany- 3 łyżki nasion chiapolewa- zaparzona
kawa - 3 łyżeczki-
cukier puderWykonanie:Do miski wbijamy
jajko i miksujemy go z
cukrem trzcinowym i
mlekiem. Następnie dodajemy
olej kokosowy (powinien być w postaci płynnej - jeżeli nie to należy go lekko podgrzać - ja nie podgrzewałam bo jest ciepło w domu i mój ma postać płynną). Dodajemy rozgniecione
banany (ja rozgniotłam tłuczkiem do
ziemniaków, ale można też widelcem), ważne aby
banany były dojrzałe. Miksujemy wszystko razem i dodajemy
proszek do pieczenia, szczyptę
soli oraz porcjami
mąkę. Mieszamy mikserem lub łyżką. Na koniec dodajemy nasiona chia. Ciasto przekładamy do wysmarowanej
olejem kokosowym blaszki (u mnie keksówka 40 cm) i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez godzinę lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zostawiamy chwilkę w blaszce, następnie wyciągamy z blaszki i studzimy na kratce. Zaparzamy mocniejszą
kawę - ja wsypałam 2 łyżeczki
kawy zmielonej i zalałam 100 ml wrzątku, następnie wzięłam 3 łyżeczki naparu i dodawałam mieszając
cukier puder, aż
kawa zgęstniała i powstał
lukier. Przestudzony chlebek
bananowy polałam
kawowy lukrem.