ßßß

CZEKOLADA GORZKA (250g) (lub mieszanka gorzkiej i mlecznej)ŚMIETANKA 30%/ MLEKO KOKOSOWE (ok 100ml)ORZECHY, dowolne posiekane (ok 75g)/AROMAT MIGDAŁOWY/WANILIOWY (opcjonalnie – kilka kropel)SÓL (szczypta)DO OBTOCZENIA:POSIEKANE MIGDAŁY/ PISTACJE/ORZECHY LASKOWEKAKAOWIÓRKI KOKOSOWECUKIER PUDERROZTOPIONA CZEKOLADAW garnku mocno podgrzewamy śmietankę/mleko kokosowe, zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną drobno czekoladę, sól i delikatnie mieszamy aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Łączymy z posiekanymi orzechami, aromatem i schładzamy w lodówce do zgęstnienia, ok 1-2h. Z gęstej masy formujemy kuleczki (np przy użyciu łyżeczki), obtaczamy je w dodatkach i układamy na papierze, schładzamy. Gotowe!
absolutnie najprostsze, bezmączne i bezcukrowe brownie
batoniki zbożowo-orzechowe
błyskawiczne tosty francuskie z pomarańczami
chrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną i sezamem