ßßß
Naszło mnie dziś na babeczki. Jak by nie było cupcakes to chyba najbardziej urokliwe z deserów :) Nie tylko można je zrobić w każdej możliwej kombinacji smakowej, ale też cudnie ozdobić. Ich historia sięga 1928 roku, gdy to po raz pierwszy wspomniano o nich w amerykańskiej książce kucharskiej. Szybko zdobyły rzesze wielbicielu, czemu trudno się dziwić. Te małe, indywidualne ciasta kuszą nie tylko puszystym biszkoptowym ciastem bazowym, ale też rozkosznymi dekoracjami z kremu, owoców, czekolady, czy masy cukrowej. Prawdziwi mistrzowie potrafią z nich wyczarować prawdziwe dzieła sztuki.Moje dzisiejsze babeczki mają wszystko to, co najbardziej sobie w takich wypiekach cenię – całe mnóstwo czekolady i lekki kokosowo-czekoladowy krem. Są mięciutkie i wilgotne, uwieńczone kremem bez dodatku masła oraz obsypane karmelizowanymi wiórkami kokosowymi. Na pewno będą Wam smakować :)Polecam :)Składniki na 12 babeczek:125g miękkiego niesolonego masła125g drobnego cukru do wypieków2 duże jajka1 łyżka likieru kokosowego (można zastąpić mlekiem kokosowym lub pominąć)100g mąki pszennej2 łyżki ciemnego kakao1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli50g czekoladowych czipsów (dark chocolate chips) lub drobno posiekanej gorzkiej czekoladyNa krem:250ml śmietanki kokosowej150g serka czekoladowego kremowego typu philadelphia (lub 100g serka kremowego naturalnego plus 50g roztopionej czekolady mlecznej)około 6 łyżek cukru pudru (do smaku)Dodatkowo:50g wiórków kokosowychłyżka niesolonego masła2 – 3 łyżki cukruWykonanie:Zacznij od zrobienia kokosowej posypki.Masło rozpuść na patelni. Wsyp wiórki kokosowe oraz cukier i podsmażaj, cały czas mieszając, aż wiórki zbrązowieją. Przesyp do miseczki i pozostaw do ostudzenia.Przygotuj babeczki.Mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz kakao przesiej.Masło oraz cukier utrzyj na jasną, puszystą masę. Dodawaj po jednym jajka, mieszając dokładnie przed dodaniem kolejnego. Wlej likier i wymieszaj.Wsyp suche składniki i zmiksuj na jednolitą masę.Na koniec dodaj czekoladę i jeszcze raz krótko zmiksuj.Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami (po około czubatej łyżce ciasta do każdej papilotki) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut (do suchego patyczka).Studź na kratce.Gdy babeczki stygną, przygotuj krem.Wszystkie składniki umieść w misie miksera i miksuj przez kilka minut, aż zgęstnieje. Przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki. Na koniec posyp karmelizowanymi wiórkami.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)