Wykonanie

Naszło mnie dziś na babeczki. Jak by nie było cupcakes to chyba najbardziej urokliwe z deserów :) Nie tylko można je zrobić w każdej możliwej kombinacji smakowej, ale też cudnie ozdobić. Ich historia sięga 1928 roku, gdy to po raz pierwszy wspomniano o nich w amerykańskiej książce kucharskiej. Szybko zdobyły rzesze wielbicielu,
czemu trudno się dziwić. Te małe, indywidualne ciasta kuszą nie tylko puszystym
biszkoptowym ciastem bazowym, ale też rozkosznymi dekoracjami z kremu,
owoców,
czekolady, czy masy cukrowej. Prawdziwi mistrzowie potrafią z nich wyczarować prawdziwe dzieła sztuki.Moje dzisiejsze babeczki mają wszystko to, co najbardziej sobie w takich wypiekach cenię – całe mnóstwo
czekolady i lekki
kokosowo-
czekoladowy krem. Są mięciutkie i wilgotne, uwieńczone kremem bez dodatku
masła oraz obsypane karmelizowanymi wiórkami kokosowymi. Na pewno będą Wam smakować :)Polecam :)Składniki na 12 babeczek:125g miękkiego niesolonego
masła125g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka1 łyżka
likieru kokosowego (można zastąpić
mlekiem kokosowym lub pominąć)100g
mąki pszennej2 łyżki ciemnego
kakao1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli50g
czekoladowych czipsów (dark chocolate
chips) lub drobno posiekanej
gorzkiej czekoladyNa krem:250ml
śmietanki kokosowej150g
serka czekoladowego kremowego typu philadelphia (lub 100g
serka kremowego naturalnego plus 50g roztopionej
czekolady mlecznej)około 6 łyżek
cukru pudru (do smaku)Dodatkowo:50g
wiórków kokosowychłyżka niesolonego
masła2 – 3 łyżki
cukruWykonanie:Zacznij od zrobienia kokosowej posypki.
Masło rozpuść na patelni. Wsyp
wiórki kokosowe oraz
cukier i podsmażaj, cały czas mieszając, aż wiórki zbrązowieją. Przesyp do miseczki i pozostaw do ostudzenia.Przygotuj babeczki.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sól oraz
kakao przesiej.
Masło oraz
cukier utrzyj na jasną, puszystą masę. Dodawaj po jednym
jajka, mieszając dokładnie przed dodaniem kolejnego. Wlej
likier i wymieszaj.Wsyp suche składniki i zmiksuj na jednolitą masę.Na koniec dodaj
czekoladę i jeszcze raz krótko zmiksuj.Ciasto przełóż do formy na muffiny wyłożonej papilotkami (po około czubatej łyżce ciasta do każdej papilotki) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut (do suchego patyczka).Studź na kratce.Gdy babeczki stygną, przygotuj krem.Wszystkie składniki umieść w misie miksera i miksuj przez kilka minut, aż zgęstnieje. Przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj babeczki. Na koniec posyp karmelizowanymi wiórkami.Przechowuj w lodówce.Smacznego :)