Wykonanie

Te małe babki upiekłam specjalnie dla szwagierki, która przyjechała do nas na kilka dni. Mieliśmy ochotę na coś słodkiego do
kawy, a że ciocia Zuzi uwielbia ciasta i desery
kokosowe, nie musiałam się długo zastanawiać, czym ją poczęstować do poobiedniej
herbatki ;)W oryginale z tego przepisu powstaje proste ciasto pieczone w standardowej keksówce. Ja niedawno kupiłam foremki na takie urocze małe babki i pomyślałam, że w takiej formie nasza mała słodka przekąska będzie się prezentować bardziej wystawnie :)Babki wyszły po prostu pyszne – mięciutkie i mocno
kokosowe, z charakterystyczną strukturą dzięki dodatkowi
wiórków kokosowych. Są słodkie, ale nie przesadnie, więc użyłam mieszanki
czekolady gorzkiej z
mleczną do dekoracji, ale możecie też dać samą gorzką, jak w oryginalnym przepisie lub tylko
mleczną, jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta. W każdej formie, z polewą, czy też bez będzie pysznie.Polecam :)* na podstawie przepisu z książki „1000 recipes. Baking”Składniki na 6 mini babek (foremki o pojemności około 200ml)*:225g miękkiego, niesolonego
masła225g drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka1 łyżka
likieru kokosowego (można pominąć)225g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia100g
wiórków kokosowychNa polewę:100g
mlecznej czekolady100g
gorzkiej czekolady (70%
kakao)Wykonanie:
Masło oraz
cukier utrzyj na jasną, puszystą masę. Wbijaj pojedynczo
jajka, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.Wmieszaj do masy
mąkę z
proszkiem do pieczenia oraz
wiórki kokosowe.Przełóż ciasto do foremek wysmarowanych
masłem i oprószonych
mąką, nakładając do około 3/4 wysokości.Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut, aż babki wyrosną, a patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu.Wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilka minut w foremkach, po czym wyjmij ostrożnie i przełóż na kratkę do studzenia.Podczas gdy babki stygną, oba rodzaje
czekolady posiekaj drobno i rozpuść w kąpieli
wodnej. Wymieszaj i polej wystudzone babki, po czym odstaw je, by
czekolada mogła zastygnąć.Smacznego :)

* Jeżeli zdecydujecie się piec ciasto w jednej większej formie, należy odpowiednio wydłużyć czas pieczenia do około 45 – 50 minut.