ßßß
Te małe babki upiekłam specjalnie dla szwagierki, która przyjechała do nas na kilka dni. Mieliśmy ochotę na coś słodkiego do kawy, a że ciocia Zuzi uwielbia ciasta i desery kokosowe, nie musiałam się długo zastanawiać, czym ją poczęstować do poobiedniej herbatki ;)W oryginale z tego przepisu powstaje proste ciasto pieczone w standardowej keksówce. Ja niedawno kupiłam foremki na takie urocze małe babki i pomyślałam, że w takiej formie nasza mała słodka przekąska będzie się prezentować bardziej wystawnie :)Babki wyszły po prostu pyszne – mięciutkie i mocno kokosowe, z charakterystyczną strukturą dzięki dodatkowi wiórków kokosowych. Są słodkie, ale nie przesadnie, więc użyłam mieszanki czekolady gorzkiej z mleczną do dekoracji, ale możecie też dać samą gorzką, jak w oryginalnym przepisie lub tylko mleczną, jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta. W każdej formie, z polewą, czy też bez będzie pysznie.Polecam :)* na podstawie przepisu z książki „1000 recipes. Baking”Składniki na 6 mini babek (foremki o pojemności około 200ml)*:225g miękkiego, niesolonego masła225g drobnego cukru do wypieków4 duże jajka1 łyżka likieru kokosowego (można pominąć)225g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia100g wiórków kokosowychNa polewę:100g mlecznej czekolady100g gorzkiej czekolady (70% kakao)Wykonanie:Masło oraz cukier utrzyj na jasną, puszystą masę. Wbijaj pojedynczo jajka, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.Wmieszaj do masy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe.Przełóż ciasto do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką, nakładając do około 3/4 wysokości.Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut, aż babki wyrosną, a patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu.Wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilka minut w foremkach, po czym wyjmij ostrożnie i przełóż na kratkę do studzenia.Podczas gdy babki stygną, oba rodzaje czekolady posiekaj drobno i rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj i polej wystudzone babki, po czym odstaw je, by czekolada mogła zastygnąć.Smacznego :)
* Jeżeli zdecydujecie się piec ciasto w jednej większej formie, należy odpowiednio wydłużyć czas pieczenia do około 45 – 50 minut.