ßßß Cookit - przepis na Kokosowe babeczki…

Kokosowe babeczki…

nazwa

Wykonanie

Te małe babki upiekłam specjalnie dla szwagierki, która przyjechała do nas na kilka dni. Mieliśmy ochotę na coś słodkiego do kawy, a że ciocia Zuzi uwielbia ciasta i desery kokosowe, nie musiałam się długo zastanawiać, czym ją poczęstować do poobiedniej herbatki ;)
W oryginale z tego przepisu powstaje proste ciasto pieczone w standardowej keksówce. Ja niedawno kupiłam foremki na takie urocze małe babki i pomyślałam, że w takiej formie nasza mała słodka przekąska będzie się prezentować bardziej wystawnie :)
Babki wyszły po prostu pyszne – mięciutkie i mocno kokosowe, z charakterystyczną strukturą dzięki dodatkowi wiórków kokosowych. Są słodkie, ale nie przesadnie, więc użyłam mieszanki czekolady gorzkiej z mleczną do dekoracji, ale możecie też dać samą gorzką, jak w oryginalnym przepisie lub tylko mleczną, jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta. W każdej formie, z polewą, czy też bez będzie pysznie.
Polecam :)
* na podstawie przepisu z książki „1000 recipes. Baking”
Składniki na 6 mini babek (foremki o pojemności około 200ml)*:
225g miękkiego, niesolonego masła
225g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
1 łyżka likieru kokosowego (można pominąć)
225g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g wiórków kokosowych
Na polewę:
100g mlecznej czekolady
100g gorzkiej czekolady (70% kakao)
Wykonanie:
Masło oraz cukier utrzyj na jasną, puszystą masę. Wbijaj pojedynczo jajka, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.
Wmieszaj do masy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe.
Przełóż ciasto do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką, nakładając do około 3/4 wysokości.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 25 minut, aż babki wyrosną, a patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw na kilka minut w foremkach, po czym wyjmij ostrożnie i przełóż na kratkę do studzenia.
Podczas gdy babki stygną, oba rodzaje czekolady posiekaj drobno i rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj i polej wystudzone babki, po czym odstaw je, by czekolada mogła zastygnąć.
Smacznego :)
* Jeżeli zdecydujecie się piec ciasto w jednej większej formie, należy odpowiednio wydłużyć czas pieczenia do około 45 – 50 minut.
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2014/10/30/kokosowe-mini-babkicoconut-mini-bundt-cakes