Wykonanie

W słodkich wypiekach bardzo lubię
kokos,który w połączeniu z
gorzką czekoladą stanowi świetną kompozycję
smakową.Degustacja nie kończy się na jednym kęsie....

S kładniki:250 g miękkiego
masła200 g drobnego
cukru3
jajka300 g
maki pszennej150 g
jogurtu naturalnego/lub kokosowego/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki ciemnego
kakao50 g wiórek kokosowych/do ciasta/
wiórki kokosowe do obsypania2 łyżki
likieru kokosowego-Wykonanie:
Masło utrzeć/mikserem/ na lekki puch ,dodać
cukier i nadal ucierać.Dodawać po jednym
jajku wciąż ucierając .Do dobrze utartej masy dodawać stopniowo
jogurt i wymieszane ze sobą składniki sypkie.Całość mieszać na wolnych obrotach miksera .Foremkę na babkę dobrze wysmarować
masłem, wysypać
bułką tartą lub
kaszką manną.Gotowe ciasto wyłożyć do foremki/3/4 wysokości/ i piec ok.45 min .w temp.170- 180 st ./sprawdzić patyczkiem/.Upieczone ciasto lekko wystudzić i wyjąć z foremki.Po całkowitym przestudzeniu polać
polewą czekoladową i obsypać wiórkami kokosowymi.

