Wykonanie
Home » ciasta i
ciasteczka » ciasta z kremem » ciasto
czekoladowe »
czekolada » deser »
kokos » krem »
marmolada »
mascarpone »
mleko kokosowe » słodkie » tort » Czekoladowa pokusasobota, 22 lutego 2014

Coś dla prawdziwych czekoladoholików! Ciasto jest obłędnie
kakaowe.O dziwo, w konsystencji nie przypomina brownie. Zaliczyłabym je do tych ,,lekkich" i wilgotnych. Nie należy do ciast ekstremalnie słodkich. Przełożone najpyszniejszym kremem, który idealnie współgra z
malinową marmoladą. Nadaje się na wszystkie okazje, spokojnie może zastąpić tort. To jedne z najsmaczniejszych ciast jakie udało mi się zrobić w ciągu ostatnich tygodni! Gorąco polecam! Naprawdę warto...inspiracją były mojewypieki, jednak w znacznym stopniu zmodyfikowałam przepisSkładniki:Ciasto:160 g
mąki pszennej,65 g
gorzkiej czekolady (min.70 %),90 g
kakao,200 ml wrzątku,100 g
masła,1,5 łyżeczki
proszki do pieczenia,230 g
cukru do wypieków,50 g
cukru trzcinowego,3
jajka,250 ml
mleka kokosowegoKrem:250 g
serka mascarpone,200 g
śmietanki 36%,niecała szklanka
cukru pudru,100 g
wiórków kokosowych,4 łyżki
likieru kokosowego+ dowolna
marmolada lub
dżem (u mnie malinowa)Polewa:150 g
śmietanki kokosowej,ok. 2 tabliczki ciemnej
czekoladyWykonanie:Ciasto:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, zmieszać z
kakaem i wrzątkiem, odstawić do ostygnięcia.W międzyczasie oba
cukry utrzeć z roztopionym i ostudzonym
masłem, wbić
jajka.Do osobnej miski przesiać
mąkę, połączyć z proszkiem i
sodą, dodać do reszty masy, wymieszać.Całość połączyć z ostudzoną masą
kakaową i
mlekiem kokosowym. Ciasto będzie nieco rzadkie, ale nie należy się tym przejmować.Piekłam w formie o średnicy 26 cm, w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przeciąć na pół.Krem:Ubić schłodzoną kremówkę, dodać
mascarpone. Ostrożnie dosypać
cukier i wiórki, wlać
likier.Ciasto przełożyć kremem, następnie
marmoladą.Polewa:W kąpieli parowej rozpuścić
czekoladę, dodać
śmietankę kokosową, wymieszać. Ciepłą polewą udekorować ciasto.Smacznego!



