ßßß
Coś dla prawdziwych czekoladoholików! Ciasto jest obłędnie kakaowe.O dziwo, w konsystencji nie przypomina brownie. Zaliczyłabym je do tych ,,lekkich" i wilgotnych. Nie należy do ciast ekstremalnie słodkich. Przełożone najpyszniejszym kremem, który idealnie współgra z malinową marmoladą. Nadaje się na wszystkie okazje, spokojnie może zastąpić tort. To jedne z najsmaczniejszych ciast jakie udało mi się zrobić w ciągu ostatnich tygodni! Gorąco polecam! Naprawdę warto...inspiracją były mojewypieki, jednak w znacznym stopniu zmodyfikowałam przepisSkładniki:Ciasto:160 g mąki pszennej,65 g gorzkiej czekolady (min.70 %),90 g kakao,200 ml wrzątku,100 g masła,1,5 łyżeczki proszki do pieczenia,230 g cukru do wypieków,50 g cukru trzcinowego,3 jajka,250 ml mleka kokosowegoKrem:250 g serka mascarpone,200 g śmietanki 36%,niecała szklanka cukru pudru,100 g wiórków kokosowych,4 łyżki likieru kokosowego+ dowolna marmolada lub dżem (u mnie malinowa)Polewa:150 g śmietanki kokosowej,ok. 2 tabliczki ciemnej czekoladyWykonanie:Ciasto:Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zmieszać z kakaem i wrzątkiem, odstawić do ostygnięcia.W międzyczasie oba cukry utrzeć z roztopionym i ostudzonym masłem, wbić jajka.Do osobnej miski przesiać mąkę, połączyć z proszkiem i sodą, dodać do reszty masy, wymieszać.Całość połączyć z ostudzoną masą kakaową i mlekiem kokosowym. Ciasto będzie nieco rzadkie, ale nie należy się tym przejmować.Piekłam w formie o średnicy 26 cm, w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przeciąć na pół.Krem:Ubić schłodzoną kremówkę, dodać mascarpone. Ostrożnie dosypać cukier i wiórki, wlać likier.Ciasto przełożyć kremem, następnie marmoladą.Polewa:W kąpieli parowej rozpuścić czekoladę, dodać śmietankę kokosową, wymieszać. Ciepłą polewą udekorować ciasto.Smacznego!


