Wykonanie

Kiedyś dodawanie do ciast
cukinii,
ziemniaków lub właśnie
marchewki było dla mnie mega ekstremalnym doświadczeniem. Dzisiaj już tak nie uważam i to dobrze, bo takie wypieki są pyszne :)Przepis na to ciasto
marchewkowe dostałam kiedyś od mojej znajomej - Bysiu dziękuję Ci :* Pozwoliłam sobie dodać troszke od siebie :) Piekę je zarówno w blaszce prostokatnej (25x35) i wówczas wychodzi niższe lub w tortownicy (26cm) i wówczas mamy bardziej okazałe ciacho :). Ciasto jest mięciuteńkie, aromatyczne w smaku nieco przypominające piernik. Polecam :)Składniki:2 szkl.
mąki tortowej (czubate)1 szkl.
cukru (jak wolicie słodsze to 1i1/4 szkl)1i1/4 szkl.
olejugarść
orzechów posiekanych50g wiórek
kokosowych (opcjonalnie)1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1 szkl.
marchewki (drobno startej i odciśniętej)4
jajasok z 1/2
cytryny2 łyżeczki
cynamonuponadto:polewa
orzechy,
migdały do posypania
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę. Dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Na koniec wmieszać
orzechy i
kokos. Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej
kaszą manną blaszki (35x25 lub o średnicy 26cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni przez ok 45 minut. Po upieczeniu wystudzić i polać polewą białą lub
czekoladową oraz dodatkowo posypać posiekanymi
orzechami.Smacznego :)


