Wykonanie
Genialne, wspaniałe, cudowne, MISTRZOSTWO!Od dawna miałam zamiar zabrać się za to ciasto, jednak zawsze znajdywałam jakie ale...Tym razem, otrzymałam sprawdzony przepis, więc i przeszkód już nie było.
Marchewka, ideał mojego dzieciństwa. Przez niektórych znienawidzona, ja ją KOCHAM!
Marchew należy do tanich warzyw, zdrowsza stronę wypieku zapewnia jej
słodycz, a temperatura sprawia, że
marchew puszcza
wodę i ciasto staje się wilgotne oraz puszyste.To idealny sposób na wykorzystanie
marchewkiPolecam :)SKŁADNIKI:
-4
jajka-1 1/2 szklanka
cukru-1 1/4 szklaka
oleju-2 szklanki
mąki-2 łyżeczki
sody oczyszczonej-2 łyżeczki
proszku do pieczenia-2 łyżeczki
cynamonu-2 szklanki startej
marchewkiPRZYGOTOWANIE:
Jajka z dodatkiem
cukru utrzeć na puszystą masę. Do miski przesiać
mąkę,
sodę, proszek,
cynamon.Do
jajek dodać
olej, dokładnie wymieszać a następnie dodać przesiane wcześniej składniki. Na samym końcu dodać startą
marchewkę( ja ścierałam na tarce dla dzieci) Piec w 180 st/ ok. 40 min.Wierzch można: posypać
cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą, posypać
orzechami itp...